I februar lander en bit av denne bygda på Mars

Silisiummaterialet Silgrain fra Elkem Bremanger har en viktig rolle i NASAs romfartøy som lander på planeten Mars i februar.

Silisiummaterialet Silgrain fra Elkem Bremanger har en viktig rolle i NASAs romfartøy som lander på planeten Mars i februar.  Foto: Jørn-Arne Tomasgard

Nyheter

– Kunden vår EaglePicher leverer batterier til NASAs romfartøy. Det er Silgrain fra Bremanger med på romfartøyet som nå er på vei til Mars, bekrefter verkssjef Arne Werge-Olsen ved Elkem Bremanger til Teknisk ukeblad som først meldte saken.


På tross av pandemien øker selskapets inntekter

Elkem oppnådde gode salgsvolumer i andre kvartal 2020 til tross for svært utfordrende markedsforhold.


Det er ikke første gang batterier fra EaglePicher med Silgrain fra Svelgen er på Mars, og verkssjefen er stolt over oppgaven.

– Vi synes det er utrolig kult å være med på dette. Det er noe vi er stolt av. Det er også Silgrain fra oss i de fleste av verdens smarttelefoner, i solceller, og våre silisiumprodukter er svært relevante for batterier til elbiler. Det ligger helt sentralt i forretningsstrategien vår å utvikle løsninger med lavt karbonavtrykk produsert med strøm fra ren norsk vannkraft. Vi ser helt klart økende interesse i markedet for løsninger med redusert karbonavtrykk i tråd med mål om bærekraft, sier Werge-Olsen, til TU.


Ny omn kuttar NOx-utslepp tilsvarande 100.000 dieselbilar

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn opna nye omn 5 hjå Elkem Bremanger tysdag. – Det er slike tiltak som gjer at Norge skal kome ut som vinnar i det grøne skiftet, seier han.


Det såkalte Mars 2020 Perseverance Rover-programmet ble skutt opp på Cape Canaveral i Florida 30. juli, og er ventet å lande på Mars 18. februar 2021.