Fire av fem nye smittede har tilknytning til utbruddet i Stad

Det er smittevernlege Jan Helge Dale som opplyser til Fjordenes Tidende at to av de nye positive prøvene har kommet i Måløy, og at de er knyttet til Stad-utbruddet. Også Stad kommune opplyser om at to nye nærkontakter har testet positivt.

Illustrasjonsfoto.  Foto: Erling Wåge

Nyheter

Helse Førde kunne i dag melde om fem nye positive prøver fra Kinn og Stad kommuner. Tre av tilfellene hører til i Kinn kommune, der to personer er fra Måløy og en person er fra Florø. Sistnevnte er tilknyttet en utenlandsreise, opplyser Dale.

Også to nye har testet positivt i Stad som følge av den ene bergensreisen.

Begge to er nærkontakter til den tidligere smittede som har vært på reise til Bergen, og de var derfor allerede satt i karantene. De er nå i hjemmeisolasjon og alle nærkontaktene til disse to er satt i karantene og vil bli testet i dag, opplyser kommunen i en pressemelding.De to smittetilfellene i Måløy er også knyttet til utbruddet i Stad kommune, bekrefter smittevernlege Jan Helge Dale til Fjordenes Tidende. Begge har i følge Dale vært på samme arrangement som de andre ti som nå har testet positivt.

– De to som har testet positivt i Måløy er knyttet til tilfellene i Stad og den reisende fra Bergen. Vi jobber med smittesporing i dag, og nærkontakter blir testet. Men dette er noe de har vært klar over litt i forkant, sier Dale.


Utbrot knytt til Stad kommune. Åtte positive prøver kjem frå ei og same reise til Bergen

Dei siste dagane har Stad kommune jobba aktivt med smittesporing kring fleire tilfelle av smitte med covid-19, opplyser kommunelege Thomas Vingen Vedeld.


Smittevernlegen i Kinn har ikke full oversikt over hvor mange nærkontakter som nå må testes, men sier til Fjordenes Tidende at det nok er mer enn ti stykker.

– Nå er det flere og flere nærkontakter som tester positivt, og det kan være utfordrende, sier Dale.

Til sammen er nå tolv personer i Stad og Kinn bekreftet smittet som følge av den ene bergensreisen.

Han peker på at dette er en konsekvens av at folk reiser til områder med større smittespredning.


Nordfjord hardt koronaramme med seks nye positive prøvesvar

Det er kommet inn seks nye positive prøver fra Helse Førde - alle er fra Nordfjord.


– Dette er bare en konsekvens av vår nærhet til Bergen. Nå er ikke situasjonen så dramatisk hos oss, men det viser at de generelle rådene om å holde seg hjemme i stor grad gjelder også for oss, sier Dale.

Smittevernlegen sier det ikke er aktuelt med strengere tiltak, men minner om viktigheten av å følge tiltakene og anbefalingene som allerede er på plass.


Nye koronatilfeller i Bremanger og Måløy – begge har tilknytning til smitte i Stad

En person i Måløy og en person i Bremanger kommune har testet positivt på covid-19, bekrefter smittevernlege i Kinn og Bremanger, Jan Helge Dale overfor Fjordenes Tidende.


Heller ikke Stad kommune ønsker på dette tidspunktet å innføre strengere smitteverntiltak.

– En har fremdeles ikke funnet grunnlag for lokale tiltak utover de grunnleggende smitteverntiltakene og de nasjonale retningslinjene. Aktivitet i skoler, barnehager og andre arbeidsplasser kan fortsette som før.

Stad kommune ber nå alle som blir syke med feber og/eller luftveissymptom om å ha lav terskel for å teste seg og holde seg hjemme til de har fått negativt svar på testen og føler seg friske.

– Alle blir oppfordret til å ha så få nærkontakter som mulig i hverdagen, holde avstand til andre og ha god håndhygiene, skriver Stad kommune i en pressemelding.