Varsler om økende fare for snøskred i helga

Når vinden øker lørdag ettermiddag vil det være svært lett å løse ut skred i Sør-Norge. Den vindtransporterte snøen vil legge seg over vedvarende svake lag av rim og kantkorn. Vær obs, og legg helgeturen til lørdag formiddag før vinden øker på.

Illustrasjonsfoto  Foto: Erling Wåge

Nyheter


Økende vind fra lørdag ettermiddag fører til betydelig snøskredfare i Sør-Norge. Vinden vil legge opp flak av vindtransportert snø over svake lag av kantkorn og rim.

— Fra lørdag ettermiddag vil det være svært lett for en enkelt skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen. Skred kan også løsne av seg selv enkelte steder, advarer vaktleder og snøskredvarsler i NVE Emma J. Barfod.

Vindtransportert snø på en seng av kantkorn og rim

Det er mye løs snø tilgjengelig Østafjells, og på Vestlandet vil det komme påfyll av snø. Det er observert kantkorn og rim på overflaten nesten overalt.

— Følg med på hvor vinden flytter snøen. Her vil snøen bli bundet som myke flak. Der flakene legger seg over kantkorn eller rim vil de være svært lett å løse ut skred, forklarer Barfod.

Mest utsatt terreng er formasjoner som samler snø i le for sørvestlig vind. I mange regioner er det i områdene rundt tregrensen faren er størst. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige faretegn.


Helgeværet

Nyt starten på helga. Det blir nedbør og mer vindfullt etter hvert

Helgeværet i Nordfjord starter med oppholdsvær og en del sol mellom skyene, men så skal det skye til og bli nedbør.


Snøskredfaren øker i takt med økende vind utover lørdag ettermiddag. Det ventes betydelig snøskredfare også på søndag selv om vinden løyer.

Fokksnøflak som ligger på rim eller kantkorn stabiliseres svært sakte.

— Det vil være stor fare for å løse ut skred fremover, advarer Barfod Julseth Barfod i Snøskredvarslingen.

Om du vil følge med på vind og vêr klikk deg inn på Fjordenes Tidende sine webkamera. Her kan du følge med på vêret både frå kråkenes fyr og på Måløybrua. Du kan også laste ned appen Vindvarsler.