Det er mange i Deknepollen og Måløy-området som har blitt kjent med og lært seg å sette pris den blide kjøpmannen Gurgen Margaryan i Rema-butikken i Deknepollen.

De få kundene som hittil har fått vite om at han skal flytte til Bergen til sommeren har reagert på en måte som Gurgen selv synes er litt rørende.

– Jeg fortalte det til en kunde som jeg kjenner godt. Han så ned i bakken og sa han syntes det var trist. Jeg har jo blitt kjent med mange som jeg ser i butikken nesten daglig. Det er klart at det ikke er lett å flytte fra et sted og en butikk med så mange mennesker jeg har blitt kjent med og har blitt glad i.

Grunnen til at han flytter til Bergen er at tilværelsen har endret seg litt etter at han nylig ble far.

– Jeg har moren min og søsteren min, med hennes familie, i Bergen. Etter at jeg ble far har hverdagen selvfølgelig endret seg en god del, både for forloveden min Elisabeth og meg. Vi trenger nok mer av storfamilien i nærheten for å få hverdagene til å gå rundt i tiden som kommer.

Selv om Gurgen Margaryan flytter forlater han ikke butikkjeden.

– Jeg skal overta som kjøpmann på Rema 1000-butikken i Råstølen i Bergen, mellom Søreide og Lagunen. Det blir jo spennende å komme inn som leder av en ny butikk med nye ansatte og kunder å bli kjent med.

Satte seg tidlig som mål å bli Rema-kjøpmann

For Gurgen har det å bli kjøpmann i Rema 1000 vært et mål helt siden han som 15-åring hadde sommerjobb i Rema-butikken til kjøpmann Arne Tysnes i Stryn.

– Arne framstod for meg som en så skikkelig og ordentlig fyr. Kjent som den beste på service og kundebehandling. Da jeg så hvordan han behandlet og snakket med folk i butikken ble jeg veldig fascinert. Han ble et forbilde for meg, og jeg satte meg et mål om selv å bli Rema 1000-kjøpmann.

Kom ikke inn på skolen, men hadde bestemt seg

Allerede 19 år gammel søkte Gurgen opptak på talentskolen til Rema 1000 i Oppdal. Han viste til butikkerfaringen fra Stryn, og som en del av opptaksprøvene ble han intervjuet av butikkkjeden sin regionsjef for Nordvestlandet.

– Jeg kom ikke inn på skolen, men det som satt igjen var at regionsjefen sa at han syntes jeg var tøff som søkte, som 19-åring. «Du er fortsatt ung. Jeg synes du skal komme tilbake når du er klar». Det trigget meg, sier Gurgen.

Han hadde strategien klar for å bli kjøpmann i den store butikkjeden, og utviste i årene etter en målbevissthet av sjeldent kaliber.

Jobbet i hjemmesykepleien mens han studerte

Margaryan startet økonomistudier på BI i Bergen. Samtidig tok han vikarjobb i hjemmesykepleien. For å lære om mennesker, og særlig om eldre.

– Jeg ville lære om hvordan eldre mennesker tenker. Hvilke utfordringer de har i hverdagen sin som mange yngre kanskje ikke ser. Jeg hadde mange gode samtaler når jeg var rundt om i hus og leiligheter og hjalp til med å varme opp mat elller skifte bandasjer.

Da han så en ledig stilling som franchisetaker i Blom’s Acessories i Oslo søkte han, og fikk franchisen. Han drev butikken på Karl Johan i halvannet år.

– For meg handlet det om å skaffe meg erfaring, sånn at jeg etter hvert kunne komme inn på Rema 1000-skolen.

I 2019 tok han kontakt igjen med regionsjefen som hadde anbefalt ham å få litt mer erfaring.

– Husker du meg? Nå er jeg klar. Har du en butikk tilgjengelig?, spurte Gurgen.

Han fikk tilbud om å ta over som kjøpmann på butikken i Deknepollen.

– Jeg ville sagt ja om butikken lå i Kautokeino, men det at den lå i Nordfjord var jo en fordel, siden jeg kjenner folket og lynnet her. Jeg har hatt det veldig bra her, og selv om jeg ikke har min siste dag her før 4. juni vil jeg bare takke alle kundene som har tatt så godt vare på både meg og butikken i disse årene, avslutter Gurgen Margaryan.

For Gurgen har det å bli kjøpmann i Rema 1000 vært et mål siden han var 15 år gammel. Han nådde målet i Deknepollen som 25-åring. Nå går turen snart videre til Rema-butikken i Råstølen i Bergen. Foto: Gjert Myrestrand