Jeg kan ikke komme opp dit og tro at jeg er konge. Først må jeg spille meg inn på laget, smiler Endre Kupen.

Den avtroppende Florø-spissen flytter til Bodø i januar. I mellomtiden skal han ha noen uker med fri og hjemmetrening før det braker løs med sesongforberedelser på nyåret.

– Det blir et «step-up» fra Florø, og sikkert mye mer trøkk på treningene, sier Kupen, som opprinnelig er fra Venøy i Selje kommune.

Gjennombruddet

Endre Kupens lynkarriere fra TMFK i 4. divisjon til Bodø/Glimt i Eliteserien startet for litt over to år siden, da han begynte å spille for Florø. I førsteomgang var det kun snakk om utlån fra TMFK, men spissen ble umulig å holde på for Vågsøy-laget. Han hadde lyst til å satse mer seriøst på fotballkarrieren, og i Florø fikk han muligheten.

Samboeren Elisabeth Raknes og sønnen Constantin blir med Endre Kupen nordover til Bodø. Her fra barndomshjemmet til Endre på Venøy i Selje.

– Jeg fikk en siste sjanse til å satse, og da måtte jeg gi alt. Jeg kom fra TMFK i 4. divisjon, der jeg spilte mest for å ha det gøy. I Florø ble det mer seriøst, og jeg måtte bare hive meg på bølgen, sier 27-åringen.

Kupen ble derfor værende i Florø, og var med på å løfte laget opp i 1. divisjon i 2016. I år avsluttet han sesongen med 14 mål, og ble med det Florøs toppscorer. Laget imponerte stort i årets OBOS-liga og endte til slutt på 8. plass med 38 poeng.

I løpet av årets sesong ble han kontaktet av flere lag fra både inn- og utland som lot seg imponere av «Kupen-showet». I sommermånedene stod han i en mediestorm – med positivt fortegn – og han ble blant annet omtalt som den «mest effektive spissen i 1. divisjon».

– Vi (Florø) var brennheite i sommer, men fikk en dårlig høst, sier angriperen.

Ett av lagene som kontaktet ham under sesongen, var Bodø/Glimt. De var også de første til å ta kontakt etter sesongslutt.

– De har sett på meg veldig lenge, og vil ha meg. Det i seg selv gjør det jo til en veldig interessant klubb, slår Kupen fast.

Tøff konkurranse

I Bodø forventer 27-åringen fra Venøy hard konkurranse fra lagkameratene, noe han utviklingsmessig tror vil være både sunt og nyttig. Kupen tror han og Bodø-toppscorer Kristian Fardal Opseth, som hadde 28 mål under årets sesong, kan bli en bra duo.

– Vi er ulike som spillere, så vi kan lett spille sammen, har Kupen tidligere uttalt til nettstedet glimt.no. Han ser også for seg en eventuell kantrolle i Bodø/Glimt.

Foreldrene til Endre Kupen er stolte av sønnen og forteller at de gleder seg til å se ham på eliteseriekamp. Her viser de fram et bilde av da de fire fotballglade sønnene spilte sammen i Selje.

Klubbskiftet vil også føre til andre spennende endringer. Kupen gleder seg til å bli del av en mer profesjonell klubb.

– I Bodø er det et mye større apparat rundt laget, enn det er i Florø. Det gjør at det også blir mer profesjonelt. Florø hadde én ansatt, og det meste ble gjort på dugnad. Men all ære til Florø for det, understreker han.

– Hva tror du skal til for å lykkes i Bodø?

– Først og fremst må jo kroppen holde seg skadefri. Jeg tror det blir lettere der oppe, for man får en proffere oppfølging hvis det er noe som skjer. Hvis jeg kjenner på smerter, kan jeg oppsøke klubbens egen lege med en gang, og de kan vise meg hvordan jeg skal trene riktig.

Fotballgjennombruddet til Kupen har gått raskt, og han er spent på hva de neste årene vil bringe. I en alder av 27 håper han å ha minst på fem-seks gode år igjen på fotballbanen. Nå skal han nyte tiden i Eliteserien, en tilværelse som for bare noen år siden framstod som uvirkelig.

– Hadde jeg for fem år siden blitt fortalt at jeg skulle spille for Bodø/Glimt i Eliteserien, hadde jeg fått meg en god latter, avslutter Kupen.