Langdistanseløperen fra Bergen, som nylig kvalifiserte seg til sommerens friidretts-EM i Berlin, var i Vågsøy for å besøke besteforeldrene på Raudeberg, og tok seg samtidig tid til å lære vekk en ting eller to til de fremmøtte fra idrettslaget på løpebanene på Måløy stadion.

– Når han først var her så sa han ja til å ha en liten økt med oss på stadion når ha likevel var der for å trene, forteller Inge Visnes, leder i friidrettsgruppa i Almenning idrettslag, som har rundt tretti medlemmer, hvorav hele 25 løpere deltok på 1. mai-løpet på Åheim.

Strålende forhold

Etter oppvarming fulgte løpsteknikk og intervalltrening for de unge og voksne som nøt vårsolen utendørs etter en lang vinter med flere innendørsstevner blant andre i Florø, på Sandane og i Ulsteinvik.

Idrettslaget har i enkelte grener hevdet seg helt i norgestoppen i de aldersbestemte klassene de siste årene.

– Vi har hatt flere blant topp ti i Norge i de forskjellige aldersklassene i både lengde, kule og høyde, og flere har hatt et vanvittig høyt nivå som det bør bygges videre på, men da må de ha vilje til å trene, forteller Inge Visnes.

Bekymret for treningskulturen

Han forklarer at flere av deres utøvere velger å gå over til andre idretter eller dropper ut i ung alder i stedet for å satse på friidretten.

– En del av talentene velger andre idretter som turn og fotball, men også der er det en vei å gå når det kommer til ambisjoner forklare Visnes, som er bekymret for treningskulturen blant de unge i kommunen.

– Det er bare å se på hvordan Tornado Måløy har tapt seg de siste ti årene. Treningskulturen blant de unge i Vågsøy er helt håpløs. Det finnes ikke kultur for å bli best, og det er langt imellom de som har hevdet seg i noe som helst. Talentene er der, men ikke treningsviljen, sukker Visnes, som likevel gleder seg over dem som er med og fortsetter å imponere til tross for at flere rundt dem velger mer stillesittende hobbyer.