Eid-ordfører og havnerådsmedlem Alfred Bjørlo (V) er strålende fornøyd med at Elisabeth Elliott er ny styreleder i Nordfjord Havn og går samtidig kraftig ut mot sin egen havnerådsleder.

- For meg var saken i havnerådet grei: Et flertall fra den største eierkommunen, Vågsøy, hadde Elisabeth Elliott (H) som kandidat til styreleder - og hun var velkvalifisert og kompetent. Ferdig med den saken, enkelt og greit. Jeg synes det er helt strålende at vi har fått ei kompetent ung kvinne med god kjennskap til næringslivet på kysten som styreleder i Nordfjord havn, sier Alfred Bjørlo.

Eid-ordføreren har vært medlem av havnerådet siden 2012 og ble gjenvalgt for fire nye år i høst.

- Omkamp

Han reagerer på havnerådsleder Nils Myklebust (Sp) sine uttalelser til fjt.no tirsdag. Myklebust støttet et gjenvalg av Stig Oldeide som styreleder, mens de to øvrige representantene fra Vågsøy, Morten Hagen (H) og Kristin Maurstad (Ap), ville ha Elliott som leder og Kristian Skibenes (H) og Frode Kupen (Ap) som medlemmer.

- Sogn og Fjordane Fiskarlag ønsket også nå at Oldeide skulle fortsette, og jeg synes det er rart at Arbeiderpartiet valgte å se forbi den største brukergruppen av havna, sa Myklebust til fjt.no mandag.

- Jeg må si at jeg reagerer ganske sterkt på havnerådsleder Nils Myklebust sine uttalelser i saken. Han driver nå "omkamp" om en sak på vegne av mindretallet i egen kommune - i en sak der han som leder i et råd for hele Nordfjord nå burde konsentrere seg om å gi den nyvalgte lederen full støtte, sier Bjørlo.

Nils Myklebust avviser at hans uttalelser bør tolkes som en omkamp om styrevervet.

- Nei, det er bare tull. Dette er ingen omkamp. Jeg har kun svart på de spørsmålene jeg har fått om hva som skjedde i det styremøtet, sier Myklebust.

Han mener anklagene fra Bjørlo er alvorlige og "tatt ut av lufta".

- Jeg forholder meg til det valget havnerådet har tatt. Det skulle bare mangle, sier Nils Myklebust.

Ukjent med ønske om skifte

Alfred Bjørlo stiller seg spørrende til at Nils Myklebust på forhånd hadde spurt Stig Oldeide om han ønsket fire nye år med styreledervervet.

- Hvem spurte han på vegner av? Han har iallefall ikke klarert dette med resten av representantskapet. Dette må være noe han har gjort helt på egen hånd, sier Eid-ordføreren.

Nils Myklebust mener det var helt naturlig for han å spørre den sittende styrelederen om å fortsette.

- Det første jeg spurte om var om Stig Oldeide var interessert i å fortsette. Det sa han ja til og det gjorde jeg kjent overfor Morten (Hagen) og Kristin (Maurstad), sier Myklebust.

Varaordføreren i Vågsøy mener han flere ganger har diskutert saken med Alfred Bjørlo og aldri fått inntrykk av at han har vært interessert i å bytte ut Oldeide.

Kjønnsdiskriminering

Alfred Bjørlo reagerer samtidig kraftig på Myklebust sine uttalser i havnerådsmøtet 18. januar hvor ny styreleder ble valgt. Der sa Myklebust, ifølge Bjørlo, at man i en styrelederposisjon i Nordfjord Havn trengte en eldre, erfaren mann med god tid, og ikke en småbarnsmor.

- Slikt er helt utrolig å høre i 2016. Nettopp denne type argument er det som hindrer unge kvinner å komme seg opp og fram i næringslivet i fylket vårt: At det alltid finnes en eldre, mer erfaren mann med god tid som står i veien for unge, kvalifiserte kvinner - med andre menn i samme "klikk" som støtte dem, sier Bjørlo, som mener det ikke blir fornyelse i næringslivet kun ved å vente til at alle de eldre mennene trekker seg frivillig.

- Dersom ikke lederen i havnerådet kan leve med å ha fått en ung kvinne som styreleder i selskapet, får han heller finne noe annet å gjøre på selv, avslutter Alfred Bjørlo.

Nils Myklebust avviser at han har opptrådt kjønnsdiskriminerende i møtet.

- Jeg stilte kun spørsmål ved om hun hadde tid nok til å så krevende jobb, for jeg vet at det er en jobb som krever mye tid. Det fikk jeg bekreftet at hun hadde, og da var det greit, sier Myklebust.

Myklebust viser til at da det nye styret var plukket ut, og det var klart at Stig Oldeide ikke ble med videre, så stemte han for at Solveig Lien Gusdal fra Gloppen, skulle lede havnestyret.

- Det med erfaring var et viktig poeng for meg i møtet og det er det fortsatt. Og jeg kan godt velge inn to kvinner fra Vågsøy så lenge vi finner dem som er villige til å bruke tid på jobben og som er kvalifiserte, avslutter Nils Myklebust.