Tirsdag 8. desember blir forestillingen Fjordmann til Sogn og Fjordane Teater satt opp i Nordfjordhallen i Vågsøy kommune.

Sogn og Fjordane Teater forteller at stykket er et forsøk på å forstå, ikke å forsvare.

Slik beskriver de selv den kommende forestillingen:

I en fiktiv nyhetsmelding fra NRK 22. juni 2015 klokken 0602 står det skrevet «Over ti menneske er truleg omkomne etter ein eksplosiv brann i Sunnfjord i natt. Brannen vart påsett og ein 21 år gamal mann frå staden er mistenkt. Det er ikkje opplyst om mannen er blant dei omkomne. Politiet er sparsam med informasjon, men ser på ugjerninga som planlagd. Årsak eller motiv er ikkje kjent.»

Hovedpersonen i Fjordmann er gjerningsmannen Mads Trodal, som er en stille og rolig gutt som bor hjemme hos moren sin. En natt gjør han så helt uventet den rystende handlingen som er beskrevet over. Spørsmålene som dukker opp, er hvorfor, hva skjedde og hva drev han til å gjøre slike handlinger.

Les også:

Fjordmann viser gjennom intervju, monologer og scener de ulike hendelsene og handlingene som ligger før ugjerningen, og avdekker lag for lag hva som tvinger den frem.

– Det er bare fordomsfritt å gjøre oss kjent med frykten og hatet enkelte mennesker har til omverden og medmennesker, at vi kan hindre at noe slikt skjer, skriver Sogn og Fjordane Teater i sin beskrivelse av stykket.

Karakterene og handlingene er løst basert på de faktiske historiene til flere massedrapsmenn i vår verdensdel, opplyser Sogn og Fjordane Teater, og legger til at mest av alle er unge, enslige, hvite menn, og at Fjordmann er fortellingen om en av disse.

Med i stykket er Stian Isaksen, Gunhild Hjertaas, Katrine L. Mackenzie og Lars Sørbø.