Politiet i Selje eier ikke én eneste tjenestebil.

– Det er direkte pinlig. Skal vi ha en polititjeneste i Selje, så må det være en bil der, sier nyansatt lensmann Kjetil Drange, som er tilbake ved kontoret i Selje etter 15 år.

Mye har skjedd siden han sist jobbet der: kontorarealet har minsket, staben er redusert med ett årsverk og utenfor står det ikke lenger parkert noen politibil.

– Det er trist, og det er en følge av stramme økonomiske rammer og veldig lite handlingsrom i politiets budsjett. Og dermed har dette gått utover Selje.

– Hvordan kan dere rykke ut uten en politibil?

– Da må vi ringe til Vågsøy, Vanylven eller Eid for bistand. Ellers så må vi eventuelt kontakte en lokal drosje.

Det mest problematiske er at politiet ikke kan oppsøke problemområder, ifølge Drange, som også mener det er uaktuelt å bruke private biler.

– Jeg har ikke lyst å lempe berusede personer inn i min privatbil, understreker han.

– Politisk ansvar

Den nyansatte lensmannen, som også er lokallagsleder for Politiets fellesforbund, ønsker nå at politikerne tar ansvar i det han beskriver som en uforsvarlig situasjon, og ber om midler til bil.

– Som politi er det ikke ønskelig å bli sittende inne på kontoret hele dagen. Jobben består mye av å dra ut og komme i kontakt med befolkningen. Politiet skal patruljere, dra på skolebesøk og oppsøke ulike miljøer, understreker Drange.

Mangler viktig utstyr

I Sogn og Fjordane er det generelt dårlige rammebetingelser for politiet, mener Drange.

– Vi er ikke så kravstore, men en bil er det viktigste utstyret. Det er det vi trenger i første omgang.Det er også flere andre steder i Sogn og Fjordane som er dårlig rustet med kjøretøy, ifølge Drange.

– Og dette går på bekostning av den tjenesten vi skal levere til publikum, sier lensmannen og viser til at politiet i Bremanger kjører rundt med en bil med gaffa-teip.

Bremanger-lensmann Hans Rune Strandos bekrefter dette, og sier at politiet har teipet bilen mens de venter på at et grøftelys skal skiftes.

Mener befolkningen i Selje lider under politireformen

Selje-lensmannen mener nærpolitireformen har gjort alt annet enn å styrke politiet i Selje.

– Reformen skal styrke oss, men Selje lensmannskontor er et eksempel på at det ikke har gått sånn. Det er ikke samsvar mellom hva vi skal levere og betingelsene vi har fått. Dessverre fører budsjettet til nedskjæringer, og det går utover Selje sin befolkning.

Han håper nivået løftes ved en eventuell sammenslåing med Hordaland politidistrikt. Han ønsker også at politikerne tar ansvar og følger opp med å bevilge midler slik at politiet kan kjøpe seg en bil.

– Det er viktig for meg å belyse hvordan vår virkelighet er. Vi eier ikke politibil, og utviklingen går i feil retning, sier Selje-lensmannen.

Han legger til at det ikke bare er i Selje, men også i resten av fylket, står dårlig til med politibilene.