Med utbyggingen av det nye datasenteret i Lefdal gruve spår Nordfjord Vekst positive ringvirkninger i både Selje, Eid og Vågsøy.

– Lefdal blir et unikt kompetansesenter for drift og vedlikehold av servere. Vi jobber nå for å se på hva mer dette prosjektet vil bety for regionen, sier Kristian Todal i Nordfjord Vekst, som for tiden jobber med å kartlegge ringvirkningene industriprosjektet i Lefdal vil ha for kommuner som Eid, Vågsøy og Selje.

Mange muligheter

Todal ble ansatt som prosjektleder i Nordfjord Vekst i august, og datasenteret i Lefdal er kun et av flere prosjekter han jobber med. Blant annet jobber han også med å kartlegge ringvirkninger av Stad skipstunnel.

Han viser til at én spennende mulighet for datasenteret i Lefdal er spillvarme, som blir et biprodukt av drifta i datasenteret, ettersom vann hentes fra fjorden for kjøling og varmes opp mens det strømmer rundt i anlegget.

– Og da sitter man til slutt igjen med varmtvann. Men dette er kanskje en ressurs som også kan utnyttes av andre. Spillvarme kan jo brukes til mye forskjellig.

Han viser blant annet til at det oppvarmede vannet kan brukes til blant annet akvakultur, drivhus eller til oppvarming.

– Og hvis man bare bruker fantasien, kan man komme fram til mye annet, sier Todal.

Det er ennå usikkert hvor mye spillvarme som vil bli produsert, ettersom det avhenger av hvor mye datakraft som er i gruva, ifølge Todal.

Nye tilflyttere

Med mellom 20 og 30 nye arbeidsplasser i startfasen tror Todal at de nye arbeidstakerne vil bosette seg både i Eid, Vågsøy og Selje.

– Det er vanskelig å si hvilken kommune flesteparten vil bosette seg i, men her må kommunene være på banen tidlig for å tilrettelegge for nye tilflyttere, sier Todal.

Prosjektlederen påpeker også at Lefdal Mine Datacenter muligens kan by på nye muligheter for både videregående- og høyere utdanning i Nordfjord.

– Det er muligheter for et samarbeid med de videregående skolene slik at elever kan få IT-relatert og praktisk kompetanse i nærmiljøet, sier Todal og legger til at han håper det på sikt åpner dører for et høyskolemiljø.

– Og det er noe vi mangler her i regionen, understreker han.