Gruppeleder for den tverrpolitiske lista i Vågsøy, Einar O. Midtbø, sitter som medlem i kommuenstyret. Han har sendt oss dette innlegget etter at det onsdag ble klart at Arbeiderpartiet støtter en ny ungdomsskole på Tennebø:

Ap ser ut til å sørge for flertall for bygging av ny ungdomsskole

Tverrpolitisk Liste Vågsøy (TLV) er i dag skuffet over Ap sin beslutning. Samarbeidspartiene som sikret et flertall for valg av ordfører i lokalvalget i høst inngikk et gjensidig samarbeid.

Samarbeidsavtalen gikk ikke konkret ut på hva som skulle bli valget omkring ungdomsskolen – å bygge helt ny eller å rehabilitere.

Vi bestemte oss for å kvalitetssikre om en rehabilitering kunne være gunstig for fremtidig økonomi for kommunen, fremfor å bygge helt ny skole.

Disse to hovedspørsmålene ønsket vi besvart før vi landet på endelig beslutning.

• Faglig vurdering angjeldende en mulig rehabilitering.

• Kostnadsestimat

Disse to hovedspørsmålene er nå bekreftet med krystallklar konklusjon. Både når det gjeld faglig vurdering og kostnad går rådene i tydelig retning om at rehabilitering må velges.

Uten å gå i detalj om enkeltposter er en besparelse på 50 millioner kroner det som her er sannsynlig å påregne til fordel for rehabilitering.

Arkitekt Odd Sørhus fra arkitektfirmaet Fortunen Arkitekter i Bergen sa nøyaktig følgende mht. faglig råd:

«Det er galskap å rive dette bygget på Gotteberg som glir optimalt inn i terrenget på en skrå tomt. Byggetekniske løsninger på eksisterende ungdomsskole er av usedvanlig god kvalitet og det burde vært forbudt å rive slike bygg. Jeg Odd Sørhus har hatt arkitektansvar på en lang rekke skolebygg med mye større utfordringer en Vågsøy ungdomsskole. Skoler har blitt revet helt ned til skalet der man har valgt rehabilitering og sittet igjen med stor økonomisk gevinst fremfor å bygge nytt»

Med disse klare rådene kan ikke TLV støtte nybygg om ungdomsskole på Gotteberg der vi setter våres innbyggere i en særdeles utfordrende økonomisk situasjon.

Videre vet vi at rehabilitering av skolebygg i 2016 utløser offentlig støtte.

500 millioner kroner er avsatt i 2016 (av regjeringen) til slike rehabiliteringsobjekt.

Nybygg utløser ingen økonomisk støtte.

Vi har allerede utfordrende økonomi i Vågsøy. Jeg tror våre ansatte på våre institusjoner og ellers i kommunen (over 400 ansatte) har fått kjenne «innsparingskniven» som vi har måtte ta i bruk siste årene.

Rekordhøyt sykefravær på 11–12 prosent på institusjoner og stor gjennomtrekk av nøkkelpersonell forteller sitt tydelige språk.

Går forslaget om ny ungdomsskole igjennom vil utfordringene forsterke seg ytterligere og vil få negativt utslag på blant annet:

• Tjenestetilbud generelt i Vågsøy kommune.

• Eindomsskatten må økes dersom man skal opprettholde tjenestetilbudene.

• Barneskoler må sannsynligvis legges ned.

• Ressurser til alle tjenesteområder skole, helse/omsorg og teknisk vil raskt merke konsekvensene.

• Premiefondet skal brukes opp og går mot null innen 2019 (40 millioner kroner).

Dersom beslutning om helt ny skole går igjennom budsjettbehandlingen 10. desember 2015 blir dette skrevet inn i historien som en «svart dag» for Vågsøy kommune sine innbyggere. Dette vil bli merket med stor negativ konsekvens for samtlige av våre innbyggere og næringsliv.

Vi har sammen med samarbeidspartiene bidratt til å belyse et alternativt økonomisk veivalg for innbyggerne i Vågsøy mht. ungdomsskole. Vi må i dag erkjenne at denne kampen som vi utelukkende har ført på innbyggerne sine vegne, for å skape god økonomisk trygghet for Vågsøy – er i ferd med å bli tapt.

Det er også åpenbart at Ap i denne saka står i vippeposisjon for avgjørelse på hvordan denne saka skal ende.