Ett år etter at de første flyktningene noensinne flyttet til Vanylven kommune, har kommunen fått forespørsel om å ta imot enda flere. – Ingen problem, sier en positiv rådmann.

– Både vi i administrasjonen og politikerne ønsker at vi i Vanylven skal bidra til bosetting av flyktninger. Vi ser ikke på dette som en utfordring, sier rådmann Andreas Nørve.

Kommunen vedtok å ta imot elleve flyktninger i 2015. Sju av disse kom mot slutten av i 2014 og i tillegg har 30 flyktninger ankommet så langt i 2015. Alle er fra Afghanistan.

– Vi ønsker å være fleksible og dette takler vi. Det er positivt for kommunen. I 25 år har vi, uten avbrudd, hatt nedgang i folketallet. Jeg sjekker utviklingen i folketallet daglig og i dag (torsdag) er vi opp fire innbyggere i forhold til i fjor. Noen mener det kun skyldes flyktningene som har kommet, men det er en god blanding, sier rådmannen.

– Ingen problem

Nørve forklarer at fordi kommunen aldri hadde tatt imot flyktninger tidligere var det et forsiktig vedtak om å ta imot sju flyktninger i 2016 som ble gjort i fjor. Nå ber Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) om at Vanylven tar imot 20 flyktninger neste år og like mange i 2017.

– Det er ingen problem for oss, sier rådmannen, som forteller at kommunen også jobber for å opprette et bofellesskap for enslige i 2016 med opptil 12 plasser. Dette skal ligge i det gamle sykehjemmet på Fiskå.

Økonomisk gunstig

Administrasjonen i kommunen skriver at de til nå «har gått i overskudd på flyktningene» og forventer at man vil gå i pluss og iallfall i balanse på å ta imot flere flyktninger.

Nørve er også opptatt av at flyktningene bidrar positivt i lokalsamfunnet.

– De handler i butikkene, deltar på aktiviteter og har bosatt seg i ulike lokalsamfunn. Ikke bare på Fiskå. Vi ønsker å få dem ut i alle lokalsamfunn. På denne måten kan de bidra til at en kan opprettholde tilbud som skoler og barnehager.