Bedrifter i Nordfjord raser mot fylkets avgjørelse om å fjerne et studietilbud som de mener sikrer lokal kompetanse de selv er avhengige av.

– Vi kommer til å være tilbake på banen neste år, og se om det er muligheter for næringslivet til å gjøre noe for å få linja tilbake. Vi må skaffe utdannede folk som kan jobbe her om vi skal fortsette med produksjon, sier Jón Thorvardarson i Måløy Verft, en av bedriftene som tidligere denne uken protesterte mot fylkesrådmannens innstilling om ikke å lyse ut industriteknologi-linja ved Måløy vidaregåande skule.

Tirsdag ble det kjent at industriteknologi vil bli fjernet fra studietilbudene ved den videregående skolen neste år. Det ble bestemt etter at fylkets opplæringsutvalg vedtok fylkesrådmannens innstilling. Det vil bli tatt en ny vurdering neste år på om faget skal tilbudt for skoleåret 2017–18.

Trenger flere fagarbeidere

Fem lokale bedrifter protesterte mot forslaget fra fylkesrådmannen i forkant av møtet i opplæringsutvalget tirsdag, deriblant Vågsøy-bedriften Måløy Verft.

Daglig leder Jón Thorvardarson synes det er trist at fylkespolitikerne har bestemt seg for at industriteknologi ikke skal tilbys neste år.

– Jeg synes det er helt utrolig at de ikke skal tilby denne linja. Det burde heller bli satt mer fokus på den, sier den daglige lederen og legger til:

– Det mangler to generasjoner norske fagarbeidere. Bedriften har i dag tolv ansatte og i tillegg tre lærlinger fra Måløy videregående skule, og Thorvardarson sier de kommer til å fortsette å ta inn lærlinger så lenge de kan.

– Vår politikk har alltid vært den at vi har tatt inn elever til bedriften vår. Vi vet ikke om noe sterkere budskap enn det til hvorfor vi synes det er viktig at skolen tilbyr denne linja, sier den daglige lederen.

Fjerner tilbud etter to år

Det er kun to år siden industriteknologi-linja ble startet opp ved den videregående skolen i Vågsøy. I dag er det rundt ti elever i vg2-klassen som ikke vil bli tilbudt neste år.

I løpet av de siste to årene har det blitt investert rundt én million kroner i utstyr til det nye studietilbudet, og flere lokale bedrifter har vist stor interesse for faget, ettersom de har et behov for å hente flere industrimekanikere lokalt. Lærer Andreas Rundereim har tidligere uttalt til Fjordenes Tidende at han synes innstillingen fra fylkesrådmannen er lite framtidsrettet.

– I tillegg har bedriftene gitt tilbakemeldinger om at de trenger industrimekanikere. Vi fyller et behov, sa han.Skolen er også i gang med å ferdigstille en ny plast- og komposittlab, som vil koste rundt 800.000 kroner. Laben har fått mye støtte fra det lokale og regionale næringslivet.

– Lite framtidsrettet

Nordfjord Vekst og det lokale næringslivet har tidligere uttalt at de mener forslaget fra fylkesrådmannen er både uklokt og lite framtidsrettet.

– Måløy videregående har brukt mye tid og ressurser på å modernisere dette faget for å imøtekomme nye material og produksjonsmåter, gjort store investeringer og kjøpt inn nytt utstyr for at dette tilbudet skulle tilpasse seg næringslivet sitt behov. Bedrifter både lokalt og regionalt har vist stor interesse for å bidra til å utvikle faget, og det har vært lett å utplassere elevene i praksis i det lokale næringslivet, har daglig leder Randi Humborstad tidligere skrevet i et innspill til opplæringsutvalget.

Easy Form AS, Måløy Verft, Saga Boats, Strukturplast AS og Stadpipe AS kom også med høringsuttalelser til politikerne.