Edvard Iversen (V) håper at streaming av kommunestyremøtene skal bidra til å vekke det politiske engasjementet i Vågsøy til live.

– Det er som regel engasjement rundt skolesakene, men ellers er det for lite politisk engasjement i Vågsøy, mener lokalpolitiker Edvard Iversen (V).

Om man ikke teller med lokalpolitikere og kommunalt ansatte var det kun rundt 50 deltakere på folkemøtet om kommunereformen i Samfunnshallen i Vågsøy torsdag.

Tar man i og sier 100 fremmøtte innebærer det 1,7 prosent av innbyggerne i Vågsøy (innbyggere fra nabokommunene var også blant de fremmøtte). I Vanylven og Selje møtte henholdsvis rundt 300 (9,2 prosent) og 100 (3,6 prosent) på de tilsvarende møtene.

Lavest valgdeltakelse

Vågsøy hadde den laveste valgdeltakelsen i fylket (58,2 prosent) ved kommunestyrevalget i fjor høst, og det svake fremmøte på kommunereformmøtet bekrefter det svake politiske engasjementet i kommunen.

– Se på denne salen. Hvem sitter her? Det er enten folk som er eller har vært politiske aktive. Hvordan skal man nå ut til alle som ikke sitter her? Dere har en kjempeutfordring, sa tidligere SV-politiker Herdis Holvik til lokalpolitikerne. Hun savnet en fyldigere dekning av politiske møter i Fjordenes Tidende og spurte samtidig politikerne om hvor mye de snakker med folk «på gata».

Positive erfaringer i Gloppen

I kommunestyremøtet tidligere på dagen hadde ordfører Kristin Maurstad (Ap) slått fast at streaming av kommunestyremøtene trolig vil være på plass over sommerferien.

Det var Edvard Iversen som i fjor forslo dette og han håper at dette kan være med på å løfte engasjementet blant folk.

– Jeg har snakket med Bjarte Gangeskar (V) som sitter i Gloppen kommunestyre. Han har fortalt at deres erfaring er at interessen rundt lokalpolitikken har økt etter at de starta med streaming av kommunestyremøtene. Folk sitter hjemme og følger med, forteller Iversen.

Som svar på oppfordringen om å bli flinkere å møte folk «på gata», forklarte Kristin Maurstad at hun vil sitte enkelte dager på det nye biblioteket i Måløy for å lettere komme i kontakt med publikum.