I dag har innbyggerne fått sagt sitt, men det er politikerne som tar den endelige avgjørelsen om kommunegrensene skal endres i Vågsøy, Selje og Vanylven.

I dag er det gjennomført folkeavstemninger i Vågsøy, Selje og Vanylven. Folkeavstemningene er imidlertid kun rådgivende og lokalpolitikerne vil bruke resultatene som innspill før de i juni fatter vedtak om kommunen skal utvide kommunegrensene.

Kommunenes frist er satt til 1. juli 2016 og de ulike kommunestyrene gjør vedtaket på følgende datoer:

Vågsøy: 16. juni

Selje: 23. juni

Vanylven: 14. juni

Eid kommune skal gjennomføre rådgivende folkeavstemning 30. mai om kommunereformen og gjør vedtak i sitt kommunestyret 22. juni. Kommunestyret i Bremanger har bestemt seg at de ikke skal slå seg sammen med noen av nabokommunene.

Etter at kommunestyrene har gjort sine vedtak skal Fylkesmannen gi sin tilråding til fremtidig kommunestruktur i Sogn og Fjordane. Fristen for denne tilrådingen som Fylkesmannen sender til kommunal- og moderniseringsdepartementet er 1. oktober 2016.

Til syvende og sist er det Stortinget som tar avgjørelsen i juni 2017 om hvordan det norske kommunekartet skal se ut. Kommunegrensene blir da endret 1. januar 2020.