Margun Fivelstad fra Flatraket stemmer for en sammenslåing med Vågsøy og Vanylven, men er imidlertid redd for hva reformen vil bety for skolen og barnehagen i bygda.

– Jeg stemmer for kommunesammenslåing fordi jeg mener vi bør prøve noe nytt. Men jeg er også redd for at det vil føre til at vi mister skolen og barnehagen her på Flatraket. Om vi gjør det, så mister vi et tilhold her i bygda, forteller Fivelstad og viser til at Skavøypoll skule eksempelvis kan true Flatraket skule dersom Selje slår seg sammen med de to nabokommunene.

15 prosent forhåndsstemte

Margun Fivelstad er en av i underkant av 400 stemmeberettigede som bor i Flatraket krins. På valgdagen mandag 25. april hadde omkring 15 prosent av innbyggerne i bygda forhåndsstemt, ifølge Johan Kroken, som sitter i valgstyret i bygda.

Innbyggerne har de to siste lørdagene hatt muligheten til å forhåndsstemme i dagligvarebutikken på Flatraket. Kroken forteller at han håper på at minst halvparten av innbyggerne deltar i den rådgivende folkeavstemningen.

– Hvis færre enn 50 prosent stemmer, så har ikke politikerne noe å gå ut ifra, sier Kroken, som selv har stemt for en sammenslåing med Vågsøy og Vanylven.

Han mener det ideelle hadde vært en stor og slagkraftig kystkommune, men at en sammenslåing med nabokommunene i sør og nord nå blir det nest beste alternativet.

– Jeg synes det er korttenkt av Bremanger å stille seg utenfor. Jeg tror ikke de får lov til å være alene, når Stortinget til slutt skal bestemme.

Spent på vågsøyværingene

Kroken sier det er vanskelig å forutse hva innbyggerne i Selje kommune kommer til å stemme, men forteller at han er veldig spent på hvilken vei vågsøyværingene går i folkeavstemningen.

– Uansett hvilken vei Vågsøy går, så må de fra byen og «ut på landet», og det tror jeg det er delte meninger om. Jeg tror mange stemmer for at Vågsøy skal være en egen kommune.