Selje kommune blir satt i en utfordrende situasjon når de i løpet av mai mister sine to helsesøstre og nye ansettelser må til.

Da Fjordenes Tidende kontaktet Elin Lesto Larsen, en av de to helsesøstrene som sa opp i februar, fortalte hun at årsaken til oppsigelsen var at hun følte stillingen på 40 prosent var for lav til at hun fikk gjort jobben.

– Den type arbeid egner seg ikke til deltidsstillinger. Uavhengig av kommunestørrelse eller fødselstall, så er sånt arbeid vanskelig å utføre i en deltidsstilling fordi det innebærer oppfølging av familier, barn og ungdom, og det krever at man er tilgjengelig, sier hun.

– Og helt grunnleggende ting som for eksempel går på helsedokumentasjon blir gjerne ikke gjort tilstrekkelig, legger hun til.

Øker til 1,5 årsverk i 2016

I 2015 utgjorde de to helsesøsterstillingene i Selje 1,4 årsverk. I år har kommunen budsjettert med 1,5 årsverk. Lesto Larsen mener det ideelle hadde vært om kommunen økte stillingene til to fulle årsverk.

– Jeg skjønner at kommunene er presset økonomisk, men ingen kan leve av en 40 prosent stilling, og det er tøft å kombinere den type arbeid med andre jobber, sier Lesto Larsen, som i tillegg til helsesøsterstillingen jobber som sykepleier ved Seljetunet.

Kommunen har ikke råd

Den andre helsesøsteren som har sagt opp jobben i Selje, Toril Sande, vil ikke uttale seg om bakgrunnen for sin egen oppsigelse, men forteller at hun støtter Lesto Larsen.

– Det er en vanskelig situasjon med en 40 prosent stilling og forventet oppfølging med kun to dager på jobb. Det er en situasjon som man kan leve med over viss periode, men det går en grense når man føler at man ikke når opp til forventningene, sier Sande.

Selje-rådmann Ørnulf Lillestøl mener deltidsstillinger innenfor helse- og omsorgssektoren er en generell utfordring for små kommuner.

– Med det barnetallet som Selje kommune har, så ligger vi på gjennomsnittet for ressursbruk på helsetjenester. Men vi ser jo også at det med en halv stilling er vanskelig å ha kontinuitet i arbeidet. Derfor diskuterer vi nå om vi bør dele årsverkene mer jevnt, om vi for eksempel skal ha en 70 og en 80 prosent stilling. To hele stillinger har nok kommunen ikke ressurser til, sier rådmannen.

Krevende prosess

Selje kommune er nå i gang med å ansette nye helsesøstre til helsestasjonen i Selje.

– Det er stillinger som er krevende å rekruttere, forteller rådmann Ørnulf Lillestøl.

De to helsesøstrene som har sagt opp stillingene sine jobber ut mai måned, og Lillestøl sier han er usikker på når kommunen får ansatt nye personer i stillingene.

– Vi er i en ansettelsesprosess nå, så vi er per i dag ikke helt sikre på når de nye personene er på plass. Søknadsfristen er nå akkurat ute og vi ser at vi har fått kvalifiserte søkere.

Selje-rådmannen forteller også at han ser på helsesøstrene som nøkkelpersonell i kommunen.

– Helsesøstertjenesten er særdeles viktig. Forebyggende arbeid er både menneskelig og ressursmessig en god investering. Det er viktige funksjoner i kommunen, sier rådmannen.

Kommunen er for tiden også i gang med å ansette en ny fastlege, og rådmannen sier at dette også er en spennende prosess.

– Når det kommer til ny fastlege så har vi noen kandidater vi er i diskusjon med og vi har hatt et par intervju. Vi gjennomfører nå drøftinger med tanke på ansettelse der, sier rådmannen.