Nergård Pelagic anker dommen fra Gulating lagmannsrett om at de ikke kan drive fiskemel- og oljefabrikken på Trollebø i Vågsøy til Høyesterett.

- Nergård Pelagic AS er svært uenig i Gulating lagmannsretts dom og har besluttet å anke denne til Høyesterett, sier Nergård Pelagics advokat, Vidar Riksfjord.

- Tilbudet ble imidlertid avslått samme dag som det ble gitt, og det er tydelig at Pelagia ønsker å opprettholde sin enerådende markedsposisjon så lenge som mulig, uansett hvilke konsekvenser dette får for lokalmiljøet i Måløy og konkurransen i markedet, sier Riksfjord.

- Dersom Pelagia hadde akseptert tilbudet på 50 millioner kroner ville det sikret videre drift av anlegget i Måløy, sier Riksfjord, før han fortsetter:

- Nergård er som kjent opptatt av god konkurranse i hele fiskerinæringen. Samtidig er det avgjørende for Nergård at man sikrer maksimal verdiskapning på det råstoffet som kjøpes inn, enten det går til fiskeolje- og fiskemelproduksjon eller til filetproduksjon. Nergård vil derfor videreføre sin satsing på produksjon av fiskeolje og fiskemel uansett utfall av den rettslig prosessen.

Så gjenstår det å se om Høyesterett vil behandle saken. Vilkåret for at de gjør det er normalt at avgjørelsen fra Høyesterett vil ha prinsipiell betydning – den må altå gi viktig rettslig veiledning også for andre saker.

Gulating lagmannsrett hadde ikke fått inn anken da vi snakket med dem tirsdag formiddag. De forklarer at det kan gå inntil fire uker fra de får anken til de sender den videre til Høyesterett med tilsvar fra motparten (Pelagia). Ankeutvalget i Høyesterett bruker deretter normalt 1-3 måneder på å vurdere som saken skal gå til Høyesterett.

Pelagias advokat Svein Aage Valen hadde heller ikke sett anken da vi kontaktet han tirsdag formiddag. Han tror uansett ikke Høyesterett vil behandle saken.

- Det har jeg vanskelig for å tro. Saken er knyttet opp til en veldig konkret bevisbedømmelse og det driver ikke Høyesterett med.