– Det er først og fremst overraskende fordi det er stikk i strid med de anbefalingene som både jeg og Vågsøy Høyre har fått fra deres egen kommunalminister, sier Ola Teigen (Ap) og viser til møtet som Flora og Vågsøy hadde med Jan Tore Sanner (H) så sent som sist uke.

– Det er han som har sagt at det tidsløpet vi la opp til var det riktige med tanke på de økonomiske «gulrøttene» som ligger i reformen. Vi har en god del å tape på å utsette dette og risikerer å få en dårligere måloppnåelse, mener Flora-ordføreren, som også viser til at den pågående regionreformen forsterker behovet for en avgjørelse innen kort tid.

– Det er utfordrende at Vågsøy Høyre er så utydelige på hva de ønsker. Om det skal utsettes må man få Høyre i tale på hva som er problemet med avtalen og hva de ønsker å få til. Så langt har de ikke sagt noe om det, sier Teigen, som på ingen måte er uvillig til å gjenoppta forhandlingene.

– Jeg er åpen for å forhandle når som helst for jeg ønsker en kystkommune.

Som Fjordenes Tidende skrev tirsdag mener Rolf Domstein (H) at Vågsøy burde sikret seg kommunesenteret gjennom forhandlingene med Flora.

– Hadde Flora vært smarte så hadde de tilbudt oss kommunesenteret. Det hadde balansert ulikhetene, men det har de ikke gjort, uttalte Domstein i kommunestyret torsdag.

– Kommunesenteret må legges til Vågsøy, kort og godt.

I forhandlingene med Flora gjorde Vågsøy innledningsvis et forsøk på å sikre seg kommunesenteret, men forhandlingsutvalget som i det møtet besto av Kristin Maurstad (Ap) og Edvard Iversen (V) (Morten Hagen hadde forfall) flyttet raskt fokuset over på hva man kunne få som kompensasjon for at Florø fikk den statusen.

– Det må nesten bli opp til forhandlingsutvalget og det må vi ta når vi sitter ved forhandlingsbordet. Vågsøy Høyre må være på banen når man forhandler og ikke i etterkant, sier Teigen.

Vågsøy Høyres representant, Morten Hagen, deltok kun i ett av de tre møtene hvor man forhandlet om innholdet i intensjonsavtalen.

Torsdagens ekstraordinære kommunestyremøte i Vågsøy starter klokken 12.00 og sendes direkte på fjt.no.