– Alle har selvsagt anledning til å etablere egne lister, men det vil være utfordrende om vi får geografiske lister som kjemper for «sitt» når vi skal skape noe nytt. Det er viktig at de etablerte partiene som er opptatt av å se helheten får makten, mener Flora-ordfører Ola Teigen (Ap).

Etter at Bryggjalista takket for seg i 2015 er det ikke bygdelister igjen i Vågsøy eller Flora. Teigen ser ikke bort ifra at det på ny vil dukke opp lister med «geografiske særinteresser» når det første kommunestyret i Kinn skal velges høsten 2019.

– Jeg frykter at det vil kunne skape rivalisering i kommunen.

Ønsker «skeptikerne» med

Arbeiderpartiet har i dag ordførerne i de to kommunene, og sammen med Høyre har de også et flertall av kommunestyremedlemmene. Annenhver stemme ved valget i 2015 gikk til et av de to partiene. Legger vi 2015-resultatet til grunn vil 21 av de 39 representantene i Kinns første kommunestyre være fra Ap eller Høyre.

– Både Høyre og Ap har erfaring med å styre og vet hva som skal til. Det er sikkert en konstellasjon som kunne gitt en god utvikling. I en kommune hvor man skal styre etter en intensjonsavtale er det spesielt viktig å ha forutsigbarhet og stabilitet, mener Teigen.

– Det er også viktig å få med skeptikerne. De vil ha en viktig rolle i samfunnsdebatten og i det nye kommunestyret. Der det tenkes likt tenkes det ikke nødvendigvis best.

– Mitt mål er at Ap skal være så store som mulig, men at vi har en bredde i partipolitikken er bare positivt, legger Vågsøy-ordfører Kristin Maurstad til.

Politisk rekruttering

Senterpartiets svake posisjon i Flora gjør at partiet har en jobb å gjøre om de ønsker makt i Kinn kommune. Vågsøys varaordfører Nils Myklebust (Sp) ser ikke lyst på utfordringen.

– Selv om vi er relativt sterke i Vågsøy er jeg ikke så sikker på at mange av oss vil stille til valg i Kinn. Politikerne i Kinn kommune blir offentlig tilsette som har rett til fri for politisk arbeid med full lønn, og pensjonister. Vanlige folk i næringslivet vil ikke ha anledning til å være med. Jeg kommer ikke til å stille til valg i Kinn, sier Myklebust.

Intensjonsavtalen sier at man skal veksle på å ha de politiske møtene i Måløy og Florø, men Kristin Maurstad erkjenner at selv om digitale løsninger forenkler situasjonen, så har man en jobb å gjøre for å sikre gode politiske kandidater i Kinn:

– Vi må gjøre Kinn kommune så interessant at folk ønsker å stille til valg.

I Vågsøy og Flora har de folkevalgte henholdsvis 1.000 og 829 kroner i møtegodtgjørelse. I tillegg dekkes tapt arbeidsfortjeneste og reisekostnader.

– Bør satsene økes i Kinn?

– Det kan absolutt diskuteres. Vi må forvente at folk som bruker veldig mye tid på politikken får noe igjen, selv om de ikke skal gjøre seg rike på det, svarer Kristin Maurstad.

Ola Teigen tror ikke at mer penger er løsningen:

– Folk må få dekket tapt arbeidsfortjeneste og samtidig ha litt igjen for alt arbeidet. Men jeg tror ikke høyere møtegodtgjørelse er spesielt motiverende for å lokke folk inn.

Les mer om saken i vår papirutgave tirsdag.