– Jeg er opptatt av at de som skal sitte i fellesnemnda har en felles måte å jobbe på, at de faktisk er interesser i å få til et godt arbeid framover, og ikke at de motarbeider arbeidet, sa Morten Hagen (H) da gruppelederne i Vågsøy-partiene torsdag forgjeves forsøkte å komme til enighet om hvilke fire lokalpolitikere som skal representere Vågsøy i fellesnemnda - utvalget som skal planlegge nye Kinn kommune sammen med fem politikere fra Flora.

Alle partiene sa opprinnelig ja til at Rolf Domstein (H), ordfører Kristin Maurstad (Ap) og Sølvi Grov (Frp) skulle være tre av medlemmene, mens uenigheten knyttet seg til den siste representanten. Mens Høyre, Ap og Frp ønsket seg Edvard Iversen (V), ønsket Senterpartiet, tverrpolitisk liste, KrF og Rødt at varaordfører Nils Myklebust (Sp) skulle være sistemann.

F.v. Daniel Gangeskar (V), Frode Kupen (Ap), Morten Hagen (H) og Kristian Skibenes (H).

Myklebust er en klar motstander av sammenslåingen med Flora og har kommet med flere omstridte uttalelser til sammenslåingsprosessen og det Vågsøys forhandlingsutvalg oppnådde i forhandlingene med Flora tidligere i år.

– Gjør hva de vil

Selv om blant annet Frode Kupen (Ap) argumenterte med deres sterke ønske om å ha med Edvard Iversen (V) i utvalget, og at det derfor (på grunn av kravet om kjønnsbalanse) ikke var rom for Myklebust, så var grupperingen tydelig skeptiske til å inkludere den munnrappe varaordføreren i fellesnemda. Følgende uttalelse fra Myklebust innledningsvis i debatten torsdag styrket heller ikke hans kandidatur hos Høyre, Ap og Frp:

– Jeg går ut fra at vi skal velge våre (medlemmer) og må passe på vår egen kjønnsbalanse, og så får florøværingene gjøre hva de vil, for det gjør de uansett.

Nils Myklebust (Sp) (i rødt) blir en del av fellesnemda etter å ha blitt valgt inn av partikollegaene, tverrpolistisk liste, KrF og Rødt.

Selv har Nils Myklebust vært usikker på om han i det hele tatt ønsket å sitte i nemnda:

– Vet ikke. Det kommer an på hvem andre som sitter der, uttalte han til Fjordenes Tidende sist uke.

– En bør ha to som er for (sammenslåing) og to skeptikere i nemnda for å skape en viss balanse i nemnda, sa Myklebust fra talerstolen torsdag.

To pluss to

Da Høyre selv foreslo Rolf Domstein som partiets medlem i nemnda, gjorde det at Myklebusts ønske om to «skeptikere» kunne oppfylles. Domstein utgjør nemlig en del av mindretallet i Høyre som har vært kritiske til sammenslåingen med Flora. For Arbeiderpartiet kom det ikke på tale å slutte seg til et fellesforslag der Myklebust tok Edvard Iversens plass.

Dermed klarte ikke partiene å enes om et avtalevalg som krever et enstemmig kommunestyre. Utfallet ble dermed et forholdstallsvalg der den ene grupperingen (H, Ap, V og Frp) fikk velge tre medlemmer, mens den andre grupperingen (Sp, TVL, Rødt og KrF) valgte det siste.

På denne måten unngikk samtidig Vågsøy å måtte velge en kjønnsbalansert fellesnemnd. Kristin Maurstad blir eneste kvinne, mens Rolf Domstein, Edvard Iversen og Nils Myklebust utgjør den øvrige Vågsøy-delegasjonen.

f.v. Nils Myklebust (Sp), Betty Hessevik (Sp), Einar O. Midtbø (TVL), Reiel Fagerlid (Sp) og Even Halsør (TVL).

Dermed skal Vågsøy kommune planlegge etableringen av den nye kommunen med et halvt utvalg som er klare på at Vågsøy

ikke

bør slå seg sammen med Flora. Morten Hagen (H) frykter derimot ikke at sammensetningen i utvalget vil skape problemer i arbeidet mot sammenslåingen i 2020:

– Det er beklagelig at vi ikke har klart å få til et avtalevalg. Samtidig tenker jeg at de som blir valgt inn er der fordi de har interesse av å få til noe positivt og at de vil fungere sammen. Jeg frykter ikke at nemnda ikke vil fungere selv om den kom til gjennom et forholdstallsvalg.

Flora bystyre valgte også sine medlemmer til fellesnemda torsdag. De fem medlemmene fra Flora blir ordfører Ola Teigen (Ap), Jan Henrik Nygård (V), Hanne Kristensen (H), Jacob Nødseth (Samlingslista) og Bente Frøyen Steindal (Ap).