I lang tid hadde nemlig kapellet på gravplassen i Tytingvåg på Husevågøy vært et trist syn for fastboende og sommergjester.

Det var helt til de to venninnene bestemte seg for å gi kapellet et nytt strøk med hvit maling.

– Det så fælt ut. På døra var det gamle flak med maling som hang og slang. Det var rett og slett trist å komme på kirkegården og se kapellet på den måten, sier Ragna, som bor i nærheten av Tytingvåg.

Venninna Sylvi, som bor på Husevåg, fikk høre om at Ragna hadde planer om å pusse opp kapellet utvendig og bestemte seg for å hjelpe.

– Det var jo ikke noe som ble gjort, så da måtte vi pensjonistene slå til, ler den spreke 72-åringen.

Taket på kapellet måtte også rustes opp, og pensjonistene tok saken videre til soknerådet. Rådet stilte med materialer, mens Sylvi og Ragna gjorde jobben på dugnad. Til taket fikk de i tillegg hjelp fra en nabo.

Nå er det gamle kapellet pusset opp, til glede for besøkende på den gamle gravplassen.

– Det er ikke noe kjekt for folk som kommer tilbake på sommerstid og ser kapellet på den måten. Noe måtte gjøres, sier venninnene.

Gravplassen i Tytingvåg er én av til sammen ni gravplasser i Vågsøy kommune. Vågsøy sokneråd har ansvaret for stell og vedlikehold av åtte av disse, ettersom gravplassen på Kråkenes er privat. Soknerådsleder Terje Kolseth sier de til tider er avhengig av frivillig innsats for å gjennomføre vedlikehold på gravplassene i kommunen.

– Det burde jo ikke være sånn, men det handler om mangel på penger og ressurser, sier Kolseth.

Han forteller også at soknerådet har flere bygg som trenger en oppgradering, blant annet kirketårnet i Totland kyrkje.

– Det er noe vi må ta fortløpende ut fra de midlene vi får tildelt. Vi kan ikke gjøre så mye mer enn det vi har midler og ressurser til.

Ragna Westvik og Sylvi Haugen reagerer på at gamle gravsteiner som har blitt «slettet» ligger slengt bort i et hjørne på gravplassen i Tytingvåg, og lurer på hvem som skal ta seg av de.

– Det er soknerådet som flytter gravsteinene. De blir samlet opp, og så tar man dem bort, sier Terje Kolseth i Soknerådet.