– Det fremstår som langt gunstigere å bygge en ny barneskole enn det jeg først trodde, sier Vågsøy-rådmann Knut Ove Leite. Så sent som i juni sa han følgende til lokalpolitikerne:

Ifølge Leite er det flere årsaker til at kommuneledelsen nå har kommet på andre tanker.

– Lånerenten er svært lav for tiden. Den nye økonomisjefen (Henrik Skovly, journ. anm.) anslår en rente på 1,4 prosent og alt tyder på at rentenivået vil være lavt framover.

Videre viser Leite til planlagte utbygginger på Skram skole og Skavøypoll skule som man slipper å gjennomføre om man bygger en ny felles barneskole.

– Vi sparer rundt 60 millioner kroner i investeringer på eksisterende anlegg.

– Vi har finregnet på én skole, og sammenlignet med de andre alternativene (tre og fem skoler) så ser vi at det gir store innsparinger – både på lønn og på drift og vedlikehold av skolene, sier kommunalsjef for oppvekst, Ellen Jåvold.

Før jul estimerte daværende økonomisjef Norvall Bakke besparelser på 2,5 millioner årlig ved å slippe å drifte dagens barneskoler, samt «noe reduserte kostnader til lærerressurser». I sin utredning som ble presentert i dag mandag viser kommuneledelsen til langt større besparelser.

Prislapp: 350 millioner kroner

Med en kvadratmeterpris på 35.000 kroner og behovet for en skole på rundt 10.000 kvadratmeter til de rundt 560 elevene i kommunen, anslår kommuneledelsen en prislapp på 350 millioner kroner.

Kommuneledelsen la i går kommunedelplanen for oppvekst ut på høring. Der ber kommunen om innspill på følgende alternativer: én skole, tre skoler (Skram, Skavøypoll og Raudeberg), samt uendret skolestruktur (fem skoler).

Lokalpolitikerne har budsjettert med at Holvik og Bryggja skule skal legges ned neste høst, men som vi skrev sist uke har Høyre åpnet for å opprettholde Bryggja skule med midlene kommunen har fått etter at de sa ja til Kinn kommune.

Kommuneledelsens åpning for at man likevel har råd å bygge en felles barneskole kom imidlertid som lyn fra klar himmel for lokalpolitikerne, og snur opp-ned på høstens skoledebatt som nå kan ende i en «skolerevolusjon» i Vågsøy.

– Det er klart at med byggingen av en felles barneskole så vil vi være svært godt rustet med to helt nye skoler, sa Leite da han slapp nyheten i formannskapet torsdag.

Kommuneledelsen har allerede sett på to aktuelle tomter til en storskole. Til Fjordenes Tidende bekrefter rådmannen at tomtene ligger i Måløy og på Tennebø. I begge tilfellene eier kommunen kun deler av tomten, og Leite ønsker å snakke med grunneierne før han omtaler tomtene mer spesifikt.

Fra før er det kjent at kommunen har vært i dialog med Selstad om å utvikle området som de begge eier på Moldøen og i Sæterneset sør i Måløy.

Ellen Jåvold forventer at kommunestyret vedtar en ny skolestruktur 9. november. Kommuneledelsens alternativ med én barneskole innebærer nedleggelse av Bryggja og Holvik skular fra høsten 2018, mens de øvrige skolene avvikles når nybygget står klart. Det gjør det tidligst i august 2021.

– Vi ser for oss ett år med planlegging og to år med bygging, sier rådmannen.