– Uavhengig av livssyn, så er det godt for mennesker å legge ting bak seg. Vi skal ikke glemme det som har skjedd, men vi kan legge det bak oss, sier vikarpresten i Selje.

Hun sammenligner tapet av Selje Hotel med en sorgprosess. De fleste tenker først og fremst at det er det å miste noen man står nær som gir slike følelser, men Osdal har sett at det også kan oppstå som følge av tapet av et samlingspunkt. Særlig med tanke på hvor mye hotellet har betydd for bygda.

– Enten man opplever tap av en person man er nær, et dyr eller et bygg, så kan man oppleve en sorg. Da det brant på Selje Hotel gikk vi gjennom ulike faser, og det var forskjellig for alle, alt etter hva slags forhold man hadde hatt til hotellet.

Sorgprosess

Dagene, månedene og året etter hotellbrannen kan deles opp i ulike følelsesmessige faser, mener Osdal.

– Først kom sjokket, og folk satt igjen med mange spørsmål. Deretter kom sorgen, og vi tenkte tilbake på alle minnene fra hotellet, og alt det har betydd for oss. For de ansatte var det nok ekstra vondt, men det var også vondt for alle dem som har personlige minner derfra. Senere var det nok mange som opplevde sinne, da de fant ut at brannen var påtent, forklarer Osdal.

Nå er det en ny fase som står for tur, ifølge vikarpresten. Hun mener Selje-bygda er over i utålmodighetsfasen. Ett år har gått siden brannen, og «ingenting» er gjort på tomta.

– Alt tar så utrolig lang tid. Folk blir frustrerte, sinte og utålmodige. Det fører kanskje til at man leter etter en syndebukk, noen man kan skylde på for at ting tar tid.

Hun håper folk kan komme seg raskt gjennom denne fasen, og videre til neste, som forhåpentligvis blir oppbyggingen av hotellet.

– Men det kan også føre til en lojalitetskonflikt; spesielt om man bygger opp i ny stil. Noen vil føle det som et svik mot dem som først bygde det, og som eide det i mange år. Skal vi da fremdeles være lei oss, eller skal vi være glade for at noe nytt kommer? Konklusjonen er at man kan glede seg over et nytt hotell, uten at vi glemmer det som har vært. Vi kan savne det gamle, og likevel glede oss over det nye.

Neste steg

Beate Osdal husker godt da det brant på Selje Hotel for nøyaktig ett år siden. Klokken var fem om morgenen da hun ble vekket av ektemannen, Selje-ordfører Stein Robert Osdal (KrF).

– Han sto over meg i senga og sa «Selje Hotel brenner. Jeg drar».

Nå mener hun det er viktig at lokalsamfunnet legger den tragiske hotellbrannen bak seg.

– Jeg tror det er lurt for oss mennesker å ha en grunntanke i oss der vi aksepterer at livet består både av gode og vonde dager. Man vil aldri være lykkelig hele livet, hver eneste dag. Livet er ikke rettferdig, og vil heller aldri bli det. I løpet av et langt liv vil vi ha gode og vonde dager, og gode og vonde opplevelser, konstaterer Osdal, før hun avrunder med et utdrag fra Bibelen.

Alt har si tid,

det er ei tid for alt som hender under himmelen:

ei tid for å fødast, ei tid for å døy,

ei tid for å planta, ei tid for å riva opp,

ei tid for å gråta, ei tid for å le,

ei tid for å sørgja, ei tid for å dansa,

ei tid for å leita, ei tid for å mista,

Ja, alle tider har han lagt i hjartet deira.

Eg skjøna at alt Gud gjer, står gjennom alle tider.

Ingen kan leggja noko til, og ingen kan trekkja noko frå.