Kontrastene ble store i Selje-bygda fredag 25. november 2016. Folk våknet opp til en branntragedie, før de senere på dagen fikk se at Atle Solheim ble hyllet på TV. Anledningen var at den lokale fotballpersonligheten var nominert til den nasjonale ildsjelprisen.

«Livet er kontrastfullt (...). Jeg er både stolt og trist i dag», skrev Selje-ordfører Stein Robert Osdal (KrF) på Facebook samme dag.

Solheim er mangeårig Seljecup-general, og fikk fortjent anerkjennelse for den store innsatsen han har lagt ned for idrettslaget gjennom en årrekke. Av flere tusen norske ildsjeler, ble han og en håndfull andre pekt ut som årets kandidater.

Anerkjennelsen var i høyeste grad velfortjent. Solheim har i flere tiår stått på og lagt ned utallige dugnadstimer, både for idrettslaget og lokalsamfunnet.

– Samholdet er viktig

Ett år etter brannen mener Atle Solheim at idrettslaget kan være med på å gi håp i vanskelige dager. Ikke på grunn av nominasjonen han fikk på branndagen i fjor, men for alt Selje idrettslag har gjort gjennom alle disse årene for å gjøre bygda til et enda triveligere sted å bo.

– Samhold og fellesskap er viktig. Det gjør hverdagen bedre, også i tunge tider, sier Solheim.

Som mangeårig cupgeneral for Seljecup var han spent på hvordan det kom til å gå med årets høydepunkt etter hotellbrannen. Uten hotellet så det ut til å bli et utfordrende år for turneringen, som allerede hadde problemer med å innlosjere tilreisende cupdeltakere med følge.

– Cupen gikk sin gang, til tross for brannen. Vi sleit litt med overnattingsplasser, men det løste seg, sier Solheim.

Ros fra ungdommene

I tillegg til å være leder for fotballgruppa i Selje idrettslag, er Atle Solheim også rektor ved Selje skule. Fjordenes Tidende møtte ham og en gjeng fotballspillende åttendeklassingene som går på skolen for å snakke om året som har gått.

Elevene har naturlig nok fått med seg mye av det som har vært sagt og skrevet om brannen, og hvilke konsekvenser den har hatt for bygda. De bruker ord som «uvirkelig», «trist», «tragisk» og «ubeskrivelig teit» for å beskrive tragedien.

For elevene var Selje Hotel mer enn bare et hotell; det var en samlingsplass, et sted familiene dro for å spise fine middager, ha konfirmasjon og ikke minst stedet der elevene hadde svømmetimene sine.

– Vi var en av de siste klassene som hadde svømming på hotellet. Vi har mange minner derfra, sier en av jentene i åttendeklassen.

Holder aktiviteten oppe

Det er mange som forbinder Selje med fotball, kanskje særlig på grunn av den årlige cupen. Det er noe Atle Solheim er opptatt av å videreføre.

– Det er viktig at barn og unge er i aktivitet. Gjennom fotball skaper man fellesskap og identitet, i tillegg til at man representerer Selje på en positiv måte, sier ildsjelen, før han smilende legger til at idrettslaget er opptatt av å skape best mulig tilbud for barna.

– Det er ingen ulempe å være fra en liten plass hvis man vil bli god i idrett. Snarere tvert imot.