– Vi ønsker at dette selskapet skal være finansiert av næringslivet og at det skal ha en armlengdes avstand til kommunen, sier Olav Steimler fra Ervik Havfiske på Stadlandet.

Han leder interimsstyret som fra nyttår etablerer et nytt vekstselskap for kommunene Eid og Selje i det Nordfjord Vekst blir avviklet.

Steimler understreker at Stad Vekst håper at Eid, Selje og senere Stad kommune vil være samarbeidspartnere, men i motsetning til Vågsøys nye vekstselskap ønsker de ikke at kommunene skal være med på eiersiden i vekstselskapet.

– En del av kritikken mot Nordfjord Vekst har vært knyttet til at det har vært for mye sammenblanding av kommune og næring i organisasjonen, mener Steimler.

Skal klare seg uten ansatte

Han forklarer at Stad Vekst vil representere flere titalls bedrifter og at disse i fellesskap skal definere hvilke oppgaver som skal ligge til vekstselskapet.

I første omgang har enkelte av næringslivsaktørene i kommunen skaffet til veie 30.000 kroner for å etablere et aksjeselskap. Nå starter arbeidet med å øke antallet bedrifter og aksjekapitalen i selskapet. I tillegg vil man søke prosjektmidler eksternt for å finansiere deler av aktiviteten i selskapet.

I Vågsøy er Randi Paulsen Humborstad allerede ansatt som daglig leder for det nye vekstselskapet. Hun starter i jobben 1. januar 2018, og lite tyder på at hun vil få kollegaer i søsterselskapet for Eid og Selje

– Vi vil ha et arbeidende styre i Stad Vekst og vil leie inn relevante folk til ulike prosjekt. Vi ser ikke for oss at vi vil ansette noen i dette selskapet, sier Olav Steimler, som understreker at de er i startfasen av planleggingen av det nye vekstselskapet.

Foruten han selv sitter Roar Bergset, John Terje Hamre og Roger Starheim i interimsstyret, mens Ove Kjøllesdal og Sverre Leikanger er varaer.

Vil samarbeide med Vågsøy

Selv om ikke Stad Vekst ønsker kommunalt eierskap tar de gjerne jobben med å fordele de kommunale næringsfondene til Selje og Eid – en jobb som Nordfjord Vekst gjør i dag.

– Det kan vi godt gjøre på oppdrag fra kommunene. Der vil det være behov for næringsmessige vurderinger å gjøre og vi blir bredt sammensatt av 60–80 bedrifter, sier Steimler.

I en pressemelding skriver Stad Vekst at stikkord for det nye vekstselskapet vil være «samarbeid, styrke og felles innsats». På spørsmål om hva næringslivet i Selje og Eid har til felles svarer Olav Steimler følgende:

– Det er pågangsmotet og optimismen. Vi ønsker å samarbeide og utnytte hverandres konkurranse samtidig som at vi skal bli en sparringpartner med de øvrige næringsselskapene i regionen, sier Steimler.

Han peker på det nye vekstselskapet i Vågsøy, Vanylven Utvikling og Aksello i Flora som aktuelle samarbeidspartnere.

– I Selje er vi sterke på fiskeri, mens man innover i fjorden har ulike servicenæringer. I tillegg vil Stad kommune være sterke på reiseliv og der vil Stad Vekst kunne være en leverandør av tjenester. På det marine området vil vi kanskje være en kjøper av slike tjenester, sier Steimler, som forklarer at det første styret i Stad Vekst vil bli valgt på en generalforsamling i selskapet i januar.

Olav Steimler presenterte Stad Vekst for de rundt 70 fremmøtte til Nordfjord Vekst sin julelunsj i Parken kulturhus på Raudeberg torsdag.