Med 18 nye elever på skolen, blir elevtallet på Stårheim skule økt til 84 fordelt på sju årstrinn. Ifølge kommunalsjef Harald Sivertsen i Eid kommune er det nok plass i skolebygget til å ta imot disse elevene, men overgangen vil kreve at kommunen må ansette én ny lærer (16 elever utløser en ekstra lærer, se faktaboks).

Vil at Vågsøy tar kostnaden

Eid-rådmann Åslaug Krogsæter mener det er Vågsøy kommune som skal ta kostnadene for den nye lærerstillingen, som ligger på rundt 700.000 kroner.

Hennes kollega i Vågsøy, Knut Ove Leite, er uenig ettersom det ikke var en del av den opprinnelige avtalen mellom de to kommunene.

I avtalen mellom Vågsøy og Eid heter det nemlig at Vågsøy kun skal ta kostnadene for skolemateriell, skoleskyss, samt eventuelle kostnader for spesialundervisning. Dette er kostnader som Vågsøy har satt av penger for i sine budsjett.

– Det er forsiktig sagt veldig spesielt at vi først blir enige om en avtale, og så endrer administrasjonen (i Eid) dette i framlegg til vedtak, etter at (Vågsøy) har behandlet saken politisk. Forhandlingen med Eid om dette var basert på at kommunalsjefen opplyste at det ikke ville bli utløst nye klasser, og at det da heller ikke ville bli behov for flere lærere, uttalte Vågsøy-rådmannen til Fjordenes Tidende tirsdag.

– Kaotisk sak

Åslaug Krogsæter mener at signalene fra Bryggja har vært at det var ønskelig å samle elevene på én skole.

– Ut fra de signalene, trodde vi ikke at det var såpass mange som skulle til Stårheim, understreker Krogsæter.

– Vi ser at saken utvikler seg i en helt annen retning enn hva vi hadde forespeilet, fortsetter rådmannen.

Med 18 nye elever fra Bryggja på Stårheim skule, er hun klar på at Vågsøy kommune må ta regningen for nye lærerressurser.

– Hadde dette vært en stor skole med mye ressurser, så hadde ikke 18 elever vært mye. Men med en såpass liten skole, så vil 18 elever gi økt arbeidsbyrde for de ansatte. Vi mener at det ikke er rett at våre ansatte skal ta den belastningen, sier rådmannen.

– Vi skal ikke bære innsparingen til Vågsøy. Vi kan hjelpe, men vi kan ikke ta hele belastningen.

– Det er ikke lett å forstå hva de vil

Eid-rådmann Åslaug Krogsæter beskriver situasjonen rundt Bryggja skule som kaotisk.

Mens 18 Bryggja-elever har søkt seg til Stårheim skule, har ni søkt seg til Skavøypoll skule, mens elleve elever vil til private Kjølsdalen Montessoriskule.

– Det er ikke så lett å forstå hva Bryggja-samfunnet egentlig ønsker seg. Hvis det er viktig at barna skal være samlet, så er det rart at de velger så ulikt.

Vanligvis er det en gjesteelevordning som ligger til grunn når elever fra en kommune går på skole i en annen. I dag koster én gjesteelev 84.000 kroner, i tillegg til eventuelle kostnader for spesialundervisning. Det vil si at dersom gjesteelevordningen blir gjeldende i dette tilfelle må Vågsøy kommune betale drøyt 1,5 millioner kroner årlig for de 18 elevene som velger å gå på skole i nabokommunen. Krogsæter forklarer at for å få til en best mulig løsning for Bryggja-elevene, har Eid kommune sagt ja til en avtale som er rimeligere for Vågsøy kommune.

– Beløpet blir lavere enn hva det vanligvis ville vært. Dette er ikke vårt ansvar, men vi ser at vi må strekek ut en hånd, på grunn av barna, sier Eid-rådmannen.