– Vi i ungdomsrådet mener at 16-åringer bør ha stemmerett. Det er jo tross alt ungdommen som skal bo i denne kommunen i fremtiden, sier leder Amila Adna Adzemovic i ungdomsrådet i Vågsøy.

– Vi har ikke bestemt oss, sier varaordfører Nils Myklebust (Sp).

Morten Hagen (H) bekrefter at Høyre heller ikke har tatt en endelig avgjørelse. Det har heller ikke ordførerens parti.

– Vi vil diskutere spørsmålet om aldersgrensen i gruppemøtet før kommunestyremøtet, sier Kristin Maurstad (Ap).

Tre parti sier ja til 16-åringene

Rådmann Knut Ove Leite er klar på at innbyggere som fyller 16 år i år bør få lov til å stemme. Punkt to i hans innstilling til kommunestyret torsdag lyder nemlig slik: «Dei som er fødd 31.12.2002 eller før har røysterett ved folkerøystinga.»

Edvard Iversen bekrefter at Venstre vil følge rådmannens innstilling. Det samme gjør også Tverrpolitisk liste sine to kommunestyremedlemmer.

– Vi går for 16 år, bekrefter Einar O. Midtbø (TVL).

– Rødt har et prinsipielt syn om at 16-åringer skal få stemme ved lokalvalg, så vi går for det også i folkeavstemningen, sier Geir Oldeide (Rødt).

For to år siden gjennomførte Vågsøy folkeavstemning i spørsmålet om en sammenslåing med Selje og Vanylven. Da var aldersgrensen 16 år.

Hogne Bleie viser til Frp sitt program og mener at stemmerettsalder må settes til 18 år i Kinn-folkeavstemningen.

Det gjør også KrF sin eneste representant, John Inge Refvik.

– Mitt syn er 18 år. Men selvfølgelig kunne det også ha vært interessant å vite hva aldersgruppen mellom 16 og 18 år mener om sammenslåingen, sier Refvik.

Før Høyre (8), Arbeiderpartiet (6) og Senterpartiet (4) sine 18 representanter har bestemt seg, er det dermed seks som sier ja til 16-åringene, mens tre representanter sier nei.

Ungdommen ber om informasjon

Som leder i ungdomsrådet følger Amila Adna Adzemovic planleggingen av Kinn kommune tett. Senest denne uken deltok hun på fellesnemnda sitt møte i Florø. Hun er blant dem som støtter sammenslåingen:

– Jeg er veldig åpen for forandringer, har snakket mye med representanter fra ungdommens bystyre. Vi ser alle fram til sammenslåingen.

– Jeg tror mange ungdommer er passive når det kommer til Kinn-prosjektet. Det blir gjerne brukt vanskelige ord i debatten og da trekker ofte ungdommene seg tilbake.

Ungdomsrådet har derfor bedt Vågsøy kommune om å gjennomføre informasjonsmøter på skolene.

– Det er nødvendig for at ungdommene skal kunne gjøre seg opp sin egen mening, mener Adzemovic.

Kommunestyremøtet i Vågsøy førstkommende torsdag sendes direkte på fjt.no.