Vågsøy kommune havner på en 355. plass på barometeret som måler kommunenes åpenhet i 2018. Av 26 mulige poeng fikk de kun 8. Det er den samme poengsummen de fikk i 2011, men da gikk skalaen til 18. Kommunen scorer dermed dårligere i 2018 enn hva de gjorde for sju år siden.

– Her er det en del vi må ta tak i. Dette kan vi ikke være fornøyde med, mener Vågsøy-ordføreren.

– Jeg er generelt veldig opptatt av åpenhet, derfor er dette litt skuffende, supplerer hun.

Strakstiltak

Etter at hun ble kjent med resultatene fra Åpenhetsindeksen 2018, bestemte ordføreren seg for å ta tak i utfordringene som tydelig kommer fram i undersøkelsen.

– Det er helt klart at åpenhet er noe vi må jobbe med. Kommunale selskap skal ha egne postlister, og det skal vi jobbe med å få på plass. Samtidig er vi ikke registrert i styrevervregisteret, og det må på plass. Dette er noe jeg tok opp helt i begynnelsen av ordførerperioden min, men det har dessverre ikke blitt fulgt godt nok opp.

Når Vågsøy og Flora slår seg sammen til Kinn, mener Maurstad også det er viktig at åpenhet står i fokus i den nye kommunen.

– Vi må ha en målsetting om å bli bedre på dette. Det er klart at når vi bygger en ny kommune, så må vi bli bedre på det vi ikke er gode nok på, som blant annet offentlighet og åpenhet.

Svarte feil på spørsmålet

Tjenesteleder Linda A. Myhre Larsen i serviceavdelingen er heller ikke fornøyd med plasseringen Vågsøy har fått.

– Vågsøy kommune har som mål å praktisere mer offentlighet i henhold til lovverket, og denne plasseringen er for vår del svært skuffende, slår Myhre Larsen fast.

Samtidig er hun klar på at et par feilsvar og misforståelser i undersøkelsen fra kommunens side som har gjort at Vågsøy kom dårligere ut enn de burde. Myhre Larsen mener kommunen burde ha fått 12 poeng på barometeret, ikke 8. Blant annet loggfører de SMS, noe de ved en feil svarte «nei» på i spørreundersøkelsen, og ble dermed trukket i poeng.