I forkant av NHOs årskonferanse som starter torsdag sier NHO-direktør at det bør være et realistisk mål å redusere antallet kommuner i landet til 100 kommuner.

Våre lokale kommuner er en del av et løp som innebærer kommunesammenslåing i 2020. Fremdeles er imidlertid mange lokalpolitikere usikre på om at det vil være hensiktsmessig for deres kommune å bli en del av en større kommune.

I Bremanger, hvor kommunen har store kraftinntekter, har lokalpolitikerne sagt at de helst står alene også etter kommune reformen.

Her er 10 grunner for hvorfor NHO mener man bør ha større kommuner i Norge:

1. Flere skoler og barnehager å velge mellom

Det blir større bredde i tjenestetilbudet og flere valgmuligheter for innbyggerne. For eksempel med tanke på valg av skole og barnehage.

2. Redusert miljøbelastning

Større kommuner gjør det mulig å se boligutbygging og transportbehov i sammenheng. Da kan man i større grad tilpasse boligutbyggingen til knutepunkter for kollektivtransport. Dette bidrar til økt kollektivtransport i byområder og dermed redusert miljøbelastning.

3. Bedre velferdstjenester

Økt kapasitet og kompetanse hos kommunes ansatte gir bedre forutsetninger for bedre velferdstjenester.

4. Bedre rettsikkerhet

Det blir større distanse mellom saksbehandler og innbygger.

5. Bedre saksbehandling

Større kommuner med mer komplekse oppgaver krever større fagmiljøer.  Kravene til kapasitet og kompetanse øker. Økt kompetanse i saksbehandlingen gir bedre fremdrift og kvalitet. Eksempler er byggesaker og barnevernsaker.

6. Færre kontaktpunkter for bedriftene

For eksempel i areal- og transportplanlegging slipper du ulike planregimer innenfor samme region. Det gir bedre helhet i bedriftenes planlegging.

7. Mer robuste kommuner

Større kommuner har større budsjett og er mer robuste for uforutsette hendelser og for endringer i befolkningssammensetningen.

8. Bedre offentlige innkjøpere

Bedre kvalitet i innkjøpene driver innovasjon til nytte for samfunnet og for bedriftene.

9. Mindre detaljstyring fra statens side

Større kommuner er lovet flere oppgaver. Dette gir mindre detaljstyring fra statens side og bedrer dermed muligheten til å tilpasse tjenestetilbud til lokale forhold.

10. Økt politisk innflytelse der du jobber og der du bor

Flere og mer betydningsfulle oppgaver styrker lokaldemokratiet. Det blir større mulighet til å påvirke utviklingen i lokalsamfunnet da kommunenes rolle som utviklingsaktør blir mer reell.