Arbeidstilsynet har gjort det klart at dersom garderober, toalett, spiserom og ventilasjon i Holvik barnehage i Vågsøy ikke utbedres innen 1. august i år blir den stengt. I morgen avgjør kommunestyret hva som blir gjort med barnehagen.

I overkant av 30 barn og tilsette vet ennå ikke hva som blir utfallet for den kommunale barnehagen. Før jul vedtok kommunestyret i Vågsøy å bruke 500.000 kroner på barnehagen i år og 3,35 millioner i 2016. En halv million er ikke nærheten av å holde til å rette manglene innen fristen og rådmannen ba derfor for få uker siden om lov til å se på alternative plasseringer for barna.

Tirsdag kveld møttes bekymrede foreldre i barnehagen.

- Vi ble oppringt av flere foreldre som var bekymret for at barnehagen skulle bli nedlagt fordi der ikke var satt av penger til å utbedre påleggene, forteller Heidi Rønhovde, som er leder i foreldregruppen i den ene av to avdelinger i barnehagen.

Siden rådmannen ba om lov til å utrede alternative plasseringer har formannskapet gått inn for å bruke hele "barnehagepotten" til Holvik barnehage på 3,85 millioner kroner i år.

- Det er rart at det kun ble satt av 500.000 kroner til å utbedre barnehagen i år. Det kan ikke ha vært gjennomtenkt og det er vel det de ser nå, sier Rønhovde.

Sammen med Frank Husevåg og Nordwest3D har foreldregruppen utarbeidet skisser som viser hvordan man kan løse utfordringene i barnehagen innenfor rammen på 3,85 millioner kroner som kommunestyret trolig går inn for i morgen torsdag.

– Så vidt vi kan se så skal det være mulig å få dette til innenfor 3,85 millioner, sier entreprenøren Even Halsør, som selv har et barn i barnehagen.

Utfordringene i Holvik barnehage har vært store siden høsten 2008 da barnehagen ble utvidet og de eldste barna ble flyttet fra underetasjen og opp i lokalene til Holvik skule. Skolekjøkkenet og de gamle sløydlokalene på skolen brukes som oppholdsrom for de 18 barna i avdelingen i dag.

- Forholdene her var kjent lenge før vi fikk tilsyn fra Arbeidstilsynet, forklarer barnehagestyrer Line Hodnefjell.

I de nye skissene til foreldregruppen samles barnehagen på ett plan på nivå med underetasjen. Det er i tråd med ønskene fra personalet.

I løpet av inneværende kommunestyreperiode (2011-2015) er det kun hovedutvalget for opplæring og kultur som har vært på synfaring i barnehagen. Utvalgsmedlemmene som var til stede på synfaringen i februar 2012 utgjør kun 2 av 27 representanter i kommunestyret som i morgen avgjør hva man skal gjøre i Holvik barnehage.

Vi var på besøk i barnehagen denne uken og i filmen ovenfor får dere et innblikk i forholdene.

Les mer om saken i Fjordenes Tidende fredag 30. januar.