Med små endringer håper årets 17. mai-komiteen at felles tog vil bli en årlig tradisjon i kommunen.

– Vi ønsker å ta tilbake den gamle tradisjonen med et fellestog for skolene i Vågsøy, samtidig som en opprettholder tradisjonene i bygdene, forteller Torill Eide Tennebø i årets 17. mai-komité.

I fjor ble det arrangert et felles folketog i forbindelse med jubileet til grunnloven. Initiativet ble så godt tatt imot at arrangørene valgte å feire nasjonaldagen på lik måte i år

Hva mener du om et felles skoletog på 17. mai i Måløy? God idé! Nei, det er jeg helt uenig i Usikker Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Hva mener du om et felles skoletog på 17. mai i Måløy? God idé! 55% Nei, det er jeg helt uenig i 37% Usikker 9% Du har allerede stemt 423 stemmer

Vil ha felles skoletog

Får komiteen det som de ønsker, blir det ikke siste gang en ser et flott og langt 17. mai-tog for hele kommunen.

– Vi vil gjerne foreslå et felles skoletog etter oppfordring fra de involverte i årets feiring. Da ønsker vi å kalle det for et skoletog, slik at barneskolene, ungdomsskolen og videregående skole blir inkludert, forklarer Eide Tennebø.

Tilbakemeldingene fra fjorårets og årets feiring har vært svært gode, og mange møtte opp både til barnetoget og det felles folketoget i Måløy.

– Og jeg tror de aller fleste synes det var en flott skue. Det vi foreslår er å ha et felles skoletog for hele kommunen på formiddagen, så kan en gå tilbake til de forskjellige bygdene og forsette med aktiviteter utover dagen der, sier Eide Tennebø.

På den måten mener de at en fortsatt kan tenke nytt for feiringen av nasjonaldagen, samtidig som en opprettholder tradisjoner i bygdene.

– 17. mai er en dag med mange tradisjoner. Selv om en prøver å tenke litt nytt, er det viktig å ivareta tradisjonene vi har, slår hun fast.

Med hjelp fra frivillige

Mens det ble kalt inn over 70 personer til 17. mai-komiteen i Måløy, møtte bare 12 opp. Nå ønsker Eide Tennebø og resten av årets komité å foreslå en ordning som er mer forutsigbar for fremtidige feiringer.

– Vi spiller inn et forslag til kultur og oppvekst på en ny løsning til neste år, forteller hun og ønsker å komme tilbake til forslaget når det er helt bestemt. For å komme i havn med årets feiring, var komiteen helt avhengig av hjelp fra frivillige utenom de innkalte.

– Så vi må rette en stor takk til dem som stilte opp som frivillig og til dem som møtte opp i komiteen, roser hun.