– Dette var skikkelig kjekt, smiler elevene som fikk lære å lage fiskesuppe av Havfiskefestivalen.

– Breiflabb er jo en delikatesse. Det er både dyrt og utrolig godt, forklarer Nils Myklebust mens han viser elevene på Skavøypoll skule å sløye fisk før det bærer videre til laging av fiskesuppe og stekt fisk.

Elevene i 6. klasse ved Skavøypoll skule hadde i vår besøk av Nils Myklebust i Måløy Havfiskefestival. Festivalen, sammen med Opplæringskontoret for fiskeri og havbruk har invitert skoleklasser inn i opplæringen om fisk. Tidligere på våren besøkte de Snorre Seafood, før det deretter var besøk av Nils Myklebust for å lage matretter av fiskesortene.

Plakater skal stilles ut

Jørgen Longva, Cecilie Horn Eide, Sara Johannesen og Jakob Gangeskar fikk se Nils skjære i fisken og lage fiskesuppe og stekt fisk.

– Så var vi på Raudeberg tidligere i år der vi fikk vite mer om fisk og Snorre Seafood, forteller Jørgen engasjert.

– Det var kjekt, legger de tre skolekameratene til som håper på et nytt besøk på Snorre Seafood. I løpet av et halvt år har elevene fått lære mye om fisk. Alt fra hvor de fiskes og gytes, til hvordan en tilbereder ulike fiskeslag.

– Vi har fått lære mer om sei og breiflabb. Og i dag fikk vi lære at fiskene har utrolig små hjerter, forteller Sara. Ingen av dem hadde smakt breiflabb før Nils kom innom skolen med en smakebit.

– Og nå som vi har fått smake på fisken, skal vi fortsette med å lage en plakat om sei og breiflabb som skal stilles ut på Havfiskefestivalen. Der skal vi fortelle om fiskene, sier Jakob som har lært mye nytt takket være Havfiskefestivalen.

Vil følge fars fotspor

Tidligere i vår var som nevnt Vågsøy-skolene Skram, Raudeberg, Bryggja og Skavøypoll på besøk hos Snorre Seafood på Raudeberg. Og besøket falt i god smak hos elevene.

– Dette var mye kjekkere enn skole, smiler elevene etter besøket hos Snorre Seafood.De totalt 70 elevene fikk et innblikk i hverdagen på Snorre Seafood, samt fikk to fiskearter de skal lære seg mer om de kommende ukene.

– Det var veldig kjekt og spennende, mener Mathias Jørgensen Kjempenes (11), Mikhail Sukhanik (12), Bernard Hagen (11) og Mathias Refvik (11), som går i 6. klasse ved Raudeberg skule.

– Vi har fått omvisning, sett hvordan de lager fisk og pakker det inn, forteller de fire kompisene fra Raudeberg skole.

Til tross for ung alder, er Mathias Refvik allerede interessert i en framtid innenfor fiskerinæringen.

– Jeg har lyst å jobbe med fisk! Pappa jobber på Snorre Seafood og det er spennende, slår han fast.

Håper noen blir inspirert

Nils Myklebust i Havfiskefestivalen forklarer at elevene gjennom prosjektet skal skaffe seg kunnskaper om ulike fiskeslag. Her skal de finne ut hvor fisken blir fisket, hva de blir fisket med, hvor markedet er, hvor de gyter og lignende.

– Vi hadde samme opplegg i 2012 med 5. klasse ved de ulike skolene og jeg ble helt imponert over elevene, forteller Myklebust som også tilbydde skolene et besøk etter turen til Snorre Seafood for å lære mer om å tilberede fisken.

Målet med prosjektet er å presentere fiskenæringen og hva stedet er bygd opp av.

– Og det er fiskerinæringen som er viktig her i området. Vi ønsker å bidra til at denne kunnskapen videreformidles, sier han og hinter til at han håper det også kan inspirere noen til å velge yrkesvei innen denne næringen.