Klaus Iversen (V) ser utfordringer med få kystrepresentanter i fylkespolitikken.

– På fylkestinget hvor cirka 2/3 av representantene er fra indre strøk og 1/3 fra kysten, så vil kystinteressene tape der de står mot politiske interesser i indre strøk. Dette gjelder samferdsel, næringspolitiske tema og etablering av statlige arbeidsplasser, sier fylkespolitiker Klaus Iversen fra Vågsøy.

38 prosent av fylkestingsrepresentantene i Sogn og Fjordane er i dag er fra kysten. Til sammenligning har kystkommunene 32 prosent av de drøyt 109.000 innbyggerne i fylket.

Klaus Iversen er en av 111 personer fra kystkommunene som stiller til fylkestingvalget 2015.

Torsdag behandlet han og kollegaene i hovedutvalget for plan og næring (HPN) Sogn og Fjordane høringsinnspill til rapporten «Sjømatindustrien».

Både der og i fylkesutvalget ble det blant annet vedtatt at fylkeskommunen «går imot at sjømatinteressene skal prioriteres foran landbrukssektoren i forhandlinger relatert til markedstilgang, som omhandler toll og ikke-tariffere handelshindringer.»

Iversen stemte sammen med de to øvrige kystrepresentantene i HPN for at sjømatinteressene skulle prioriteres, men ble nedstemt.

Selv om det ikke er fylkespolitikerne som regulerer tollbarrierene, mener Iversen at det er et viktig signal som distriktsfylket nå gir nærings- og Fiskeridepartementet.

– Over 90 prosent av sjømaten blir eksportert. Landbruksnæringen har liten eller ingen eksport. I mange år har Norge, og vårt fiskerifylke, stort sett bare kunne selge råvarer fra sjømatnæringen til EU på grunn av høye tollmurer, sier vågsøyværingen.

Han viser til at tollavtaler som for eksempel vernetoll som på ost i mange år har forhindret at man kan etablere arbeidsplasser som bearbeider sjømatprodukter for eksport langs kysten.

– Tollsatsene blir desto mer uheldige når nettopp sjømatnæringen er spådd en betydelig vekst framover. Er det slik at Ap, Sp og KrF i fylket heller ser at sjømatnæringene skal hindres i en utvikling og verdiskaping for at begrensede landbruksinteresser i fylket skal ha prioritet?

Les hele saken i papirutgaven av Fjordenes Tidende.