– Denne tiltakspakken er et rent kutt i kvaliteten på alle områder for å unngå å gjøre strukturelle grep, sier Morten Hagen (H).

Knut Ove Leites svar på bestillingen fra samarbeidspartiene om å kutte pengebruken med fem prosent i forhold til rådmannens forslag, innebærer blant annet nedbemanning i skoler og pleie- og omsorg.

Morten Hagen, som mener barneskoleelevene bør samles på færre skoler, er oppgitt.

– Situasjonen idag er brakt av at et flertall har sittet (i Vågsøy-politikken) i mange år uten å være villige til å gjøre noe.

Rådmannen har foreslått å legge ned Holvik skule fra 2018/19 og Bryggja skule fra 2019/20.

– Vi trenger ikke å vente så lenge, men det er viktig for oss er at vi legger til rette på mottaksskolene. For vi er opptatt av kvaliteten i skolen, og i tiltakspakken som er lagt fram svekker man alt som har med kvalitet i skolen å gjøre, sier Morten Hagen.

– At det kommer forslag fra Venstre på å redusere antallet skoler er helt sikkert. På medlmemsmøtet vi hadde sist mandag var det klare føringer på at vi er nødt å gjøre noe med skolestrukturen. Så er spørsmålet når vi skal gjøre det. Vi må ta grep ganske fort, mener Edvard Iversen (V).

Gjennom helgen har Vågsøy-partiene jobbet med å komme fram til et alternativ budsjett til rådmannens forslag som er i tråd med løftene de har gitt til sine velgere og til hverandre.

For Høyres del handler det blant annet om å kompensere for de 6-10 millionene som rådmannen vil hente gjennom å øke eiendomsskatten.

– Skal vi sitte med maksimal eiendomsskatt, har vi dårlige kort på hånden både med tanke på næringslivet og folk som skal flytte hit, mener Hagen.

– Eiendomsskatten treffer alle, mens vi innen skole bruker ufordelsmessig mye penger på få elever, samtidig som at vi må spare i den andre enden.