Etter et år med betydelige innstramminger i kommunen er Selje i ferd med å kunne nedbetale gjelden på 12,3 millioner kroner allerede i år.

– Det har vært et tøft år og vi har operert litt i grenseland på enkelte ting, sier rådmann Ørnulf Lillestøl. Han viser til at kommunen blant annet ikke lenger har kommunalsjefer i rekkene.

Det positive fjorårsresultatet fører nå til at Selje er på god vei ut av ROBEK-listen og ordfører Stein Robert Osdal (KrF) gleder seg over at kommuneøkonomien endelig går i riktig retning.

– Jeg vil berømme politikere, administrasjonen og særlig tjenestelederne i kommunen for at de har klart å skape en endringskultur, der man har forstått at alle sitter i samme båt, og at vi skal få den på rett kjøl, sier ordføreren.

Skulle ta tre år

I budsjettet for 2016 var det lagt opp til en økonomiplan der gjelden på 12,3 millioner kroner skulle nedbetales i løpet av de tre neste årene.

– Vi hadde ingen ambisjon om å betale tilbake hele gjelden i 2016, sier Lillestøl om mindreforbruket på over 12 millioner kroner i fjor.

Omorganiseringen i kommunen, nedbemanning og innføringen av eiendomsskatt er noen av de postene kommunen sitter igjen med midler fra. Kun nedbemanningen i kommunen har Selje spart rundt fire millioner kroner.

– 2015 har vært krevende, og vi har drevet veldig knapt. Men det har gitt oss en gevinst, sier Osdal.

– Ja, det har vært en kraftig omstilling, legger rådmannen til.

Stram styring fremover

Til tross for at kommunen nå er i ferd med å bli gjeldfri, betyr ikke dette at man bør «slippe økonomien løs», sier rådmannen.

– Vi må fortsatt ha en stram økonomistyring, og det gjelder for både 2016 og 2017. Vi vil ikke havne i samme situasjon igjen, og må for all del ikke bruke det overskuddet vi har fra 2015. Det skal være en buffer i 2016, mener rådmannen.

Han vil heller ikke stanse den planlagte økningen i eiendomsskattesatsen fra 4 promille i år til 6 promille i 2017.

– Nå har vi kontroll, og da kan politikerne heller begynne å tenke på hva man kan satse på fremover, sier rådmannen.