Bedre kunnskap om den økologiske tilstanden i havet er noe av årsaken til at Marine Harvest investerer i de nye sjøbunnskartene.

Dette bildet er tatt av havbunnen i Hoddevik på Stadlandet.

Selskapet har gått inn med nærmere 300.000 kroner i prosjektet til Norges geologiske undersøkelse (NGU), som gjennom havbunnskartlegging skal lage detaljerte sjøbunnskart for Vågsøy, Selje, Bremanger og Flora. Det treårige prosjektet startet i fjor og har en prislapp på seks millioner kroner.

– Gjennom dette prosjektet kartlegger man blant annet fysiske og kjemiske parametere og dette vil senere være kunnskapsbasis for videre kartlegging av blant annet sårbare habitat og arter. Det er det veldig viktig at forvaltning, industri og samfunn kjenner til dette.

– Fra prosjektet i Astafjorden så vet vi at fiskeri- og havbruksnæringen har hatt stort utbytte av kunnskapen. Med erfaringene fra Astafjord-prosjektet tror vi at dette er noe vi også kan få utbytte av på Vestlandet.

– Havet dekker 70 prosent av kloden vår, men det er veldig lite av det som er tilstrekkelig kartlagt. Det er nødvendig at hav- og kystressursene forvaltes på en mest mulig faglig riktig måte. Vi snakker jo hele tiden om kunnskapssamfunnet i Norge, og spesielt nå med konjunkturene av det som skjer i petroleumsindustrien. Da blir det enda mer viktig å ta i bruk havressursene på en bærekraftig måte, understreker Kvalvik.

Han ser mange fordeler med sjøbunnskartene som nå blir laget for de fire kystkommunene, men sier restriksjoner fra Forsvaret er en utfordring.– Av sikkerhetsmessige årsaker er Forsvaret restriktive med å tilgjengeliggjøre kart av en viss type oppløsning for allmennheten, sier Kvalvik og sier at det jobbes for at Forsvaret kan lette på restriksjonene.

– All forvaltning langs kysten har interesse av kunnskapen som kommer ut kartene.