– Jeg mener at man bør tilstrebe et snev av seriøsitet når man legger fram alternative forslag, var rådmann Knut Ove Leite sitt umiddelbare svar da Høyre som eneste parti presenterte sitt budsjettforslag i formannskapet torsdag.

Høyre er klare på at de ønsker å prioritere prosjekt som ikke faller under det som er kommunens primæroppgaver. 6,5 millioner kroner til en turnhall på Tennebø og totalt over 3 millioner kroner til Fiskerimuseet og Måløyraidsenteret er eksempler på slike «trivselstiltak» i Høyres forslag (se oversikt i bunnen av saken).

For å finansiere dette vil Høyre blant annet kreve at driftsområdene i kommunen totalt kutter 6–7 millioner kroner årlig i tillegg til de kuttene som rådmannen allerede har foreslått i sitt forslag (se oversikt i bunnen av saken).

– Min hovedinnvending mot dette forslaget er at man velger å gå løs på kommunens primæroppgaver, skole og helse og omsorg, og så prioriterer tiltak som i all hovedsak ikke er et kommunalt ansvar. Det er helt uansvarlig, mener Knut Ove Leite.

Vil satse for å snu utviklingen

Formannskapsmedlem Morten Hagen (H), som presenterte Høyres forslag, svarte følgende da rådmannen slo fast at kommunen økonomisk «står på kanten av stupet»:

– Da er spørsmålet om vi skal gjøre ett eller annet for å få oss den rette vegen bort fra kanten gjennom å satse på noen områder. Vi kan ikke bruke alle pengene på drift slik vi har gjort i mange år. Med unntak av ungdomsskolen er det ikke gjort store, positive investeringer i Vågsøy på mange år. Kommuner rundt oss satser og det vil gi vekst om vi satser riktig i stedet for å sette oss ned og si at vi ikke har råd til noe som helst.

Høyre har i sitt forslag lagt opp til at kommunen betaler mindre i låneavdrag enn det rådmannen legger opp til.

– Det er kort og godt lovstridig etter bestemmelsene i kommuneloven, svarte rådmannen som viste til at man i år måtte betale mer i avdrag enn det som først var budsjettert.

Leite reagerte også på at Høyres forslag kutter 800.000 årlig i soknerådet fra 2020 med begrunnelsen om at Stad kommune da overtar Totland kirke. Partiet har imidlertid ikke tatt høyde for at Vågsøy vil miste statlige overføringer som et resultat av at 550 innbyggere bytter kommune.

– Man kan ikke fjerne utgifter (på Bryggja) som pengene til kirka uten å gjøre noe med inntektssiden. Det er helt urealistisk og vil ikke fungere.

Sene i fjor – først ute i år

Hagen står imidlertid fast på at kommunepolitikerne også er nødt å bruke penger på det som ligger ut over primæroppgavene til en kommune.

– Vi er nødt å gjøre andre ting også. Det er ingen andre som gjør det for oss.

I fjor ble Høyre sterkt kritisert av sine politiske motstandere for ikke å ha sitt budsjettforslag klart før i kommunestyrets budsjettfinale.

I årets siste formannskapsmøte torsdag var derimot partiet det eneste som hadde et forslag klart.

Formannskapsvara Einar O. Midtbø (TVL) bekreftet torsdag at TVL, Sp, Frp, Rødt og KrF vil levere et felles budsjettforslag, men at dette ikke er klart. Heller ikke Ap eller Venstre har sine budsjettforslag klare. Alle disse partiene stemte derfor for rådmannens forslag til budsjett og økonomiplan for 2018–21 som mot de to stemmene fra Høyre (Morten Hagen og Anett Berg) er formannskapets innstilling til kommunestyrets budsjettbehandling torsdag 14. desember. En budsjettfinale som for første gang på en årrekke neppe vil preges av diskusjoner om hvor mange barneskoler Vågsøy skal ha.

Rådmannen sitt budsjettforslag

Økning av eiendomsskatten

Rådmannen foreslår å øke satsen fra 4 promille til 6 promille i 2018 og til makssatsen 7 promille fra 2019. I tillegg vil man etter planen gjennomføre en retaksering av alle eiendommer i 2019.

Flere kutt i helse- og omsorgstjenesten

Rådmannen foreslår følgende tiltak innen PRO som man forventer vil ha en årlig besparelse på 2,4 millioner kroner:

• Redusere fagteam PRO med 80 prosent stilling

• Ta bort aktivitetsplanleggerstilling (30 prosent) i miljøtjenesten i PRO: Stillingen ble opprettet i år med målsetting om å skape en mer aktiv og sosial fritid for brukerne i miljøtjenesten.

• Ta bort aktivitetsstilling (40 prosent): Stillingen ble opprettet i år og jobber med aktivisering og tiltak (turer, trening, bingo etc.) for beboerne ved Bryggja omsorgssenter.

• Redusere fagutviklerstilling på Kulatoppen institusjon (20 prosent) til 10 prosent

• Redusere PRO med én nattevaktstilling

Nordfjord Vekst

Nordfjord Vekst avvikles ved årsskiftet. Vågsøy kommune betaler 1,15 millioner kroner årlig til vekstselskapet, og i sitt budsjettforslag for 2018–21 setter ikke rådmannen av penger til et slikt formål. Styringsgruppen for Vågsøys nye vekstselskap forventer derimot at kommunen minst betaler det nye selskapet like mye som man har betalt Nordfjord Vekst.

Høyre sitt budsjettforslag

Eiendomsskatt

Høyre legger opp til en mer moderat økning av eiendomsskatten enn rådmannen. De har skattesatsen (4 promille) uendret i 2018, og øker denne til 4,1 i 2019, til 4,5 i 2020 og til 5,5 i 2021.

Innsparingskrav

Høyre foreslår å sette følgende innsparingskrav på de ulike tjenesteområdene for årene 2018–21 ut over det rådmannen allerede har foreslått: skole (1,5 – 1,9 – 2,5 – 2,5 millioner), PRO (1 million hvert år), Velferd (1 million hvert år), Barnehage (0,7 millioner hvert år), Sentraladministrasjonen (0,9 millioner).

Nytt beredskapssenter

Mens rådmannen har satt av 25,3 millioner kroner til byggingen av en ny brannstasjon i Vågsøy i 2018-19, ønsker Høyre å øke bevilgningen med 20 millioner kroner i 2020 for å lage et beredskapssenter som også kan huse politi og ambulansetjenesten. De budsjetterer med 1 million kroner i leieinntekter fra senteret.

Svømmeanlegg

Rådmannen foreslår å bruke 1,25 millioner kroner på å planlegge byggingen av en ny svømmehall i 2018. Høyre ønsker også å sette av 30 millioner kroner til byggingen av et slikt anlegg i 2019–20. En løsning der svømmeanlegget blir en del av hotellplanene for sentrumsfyllinga i Måløy er nevnt, men Høyre presiserer at bevilgningen ikke er knyttet til en konkret lokalisering.

Turnhall

Vi har tidligere omtalt at turngruppa i Skavøypoll idrettslag jobber med planer om en turnhall i tilknytning til Nordfjordhallen. Prisen på hallen blir ifølge idrettslaget 16,2 millioner kroner, og Høyre ønsker å bruke 6,5 millioner kroner på hallen i 2019. De forutsetter at kommunen vil ha 400.000 kroner i årlige leieinntekter.

Turn: Denne turnhallen ønsker Skavøypoll Turn å bygge like ved Nordfjordhallen på Tennebø. Prislappen er på drøyt 16 millioner kroner og Høyre foreslår at kommunen spytter inn 6,5 millioner.

Sentrumsatsing

Høyre har håp om at sentrumsplanen kan fullføres innen 2019 og vil deretter bruke henholdsvis 5, 10 og 5 millioner kroner i 2019, 2020 og 2021 på tiltak i Måløy sentrum.

Vekstselskap

I motsetning til rådmannens forslag vil Høyre videreføre tilskuddet på 1,15 millioner kroner til et vekstselskap i Vågsøy.

Oppgradering av skoleområdene

Vågsøy Høyre setter av 4 millioner kroner til en oppgradering av skoleområdene på Skram, Raudeberg og Skavøypoll skule i 2019.

Ulike «trivselstiltak»

Midler til trimløype rundt Polljavatnet (900.000 kroner), Seniorklubben 55+ (50.000), Planavdelingen (1 million), Gatelys Hagevik (100.000) (alle tiltakene i 2018), Ungdomsklubben (300.000 fordelt på 2019-21), Gatekunst Vågsøy (100.000 fordelt på 2018-19), Fiskerimuseet (200.000 i 2018 og 1,5 millioner i 2019), Måløyraidsenteret (1,6 millioner i 2019) ligger i Høyres budsjettforslag.

Vågsøy Høyre ønsker å bruke totalt 100.000 kroner på gatekunst som dette i 2018 og 2019.