Fylkespolitiker Helen Hjertaas (Ap) fra Vågsøy mener fylkeskommunen ikke har råd til å bidra med de siste midlene for å realisere Måløyraidsenteret.

Denne uken var hun en del av et flertall i fylkestinget som stemte nei til å gi Stiftelsen Måløyraidsenteret de siste 800.000 kronene de trenger for å realisere planene om et senter i Heradsheim i Måløy sentrum. Høyre, Frp og Venstre ønsket å gi tilskudd, men Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og KrF sa nei.

- Vi må gjennomføre en innsparing på over 200 millioner kroner i fylkeskommunen. Bare i Musea i Sogn og Fjordane, som det er foreslått at Måløyraidsenteret skal ligge under, må man gjøre kutt på 3 millioner kroner neste år, sier Helen Hjertaas til Fjordenes Tidende.

Staten har tidligere forpliktet seg til å bidra med 5,3 millioner kroner i investeringsmidler, mens stortingsrepresentant Bjørn Lødemel (H) også har sagt at det kommer 600.000 kroner årlig fra staten til driften av senteret.

- Det er ikke presentert noe dokument som sier at staten skal finansiere driften og hvor mange år fremover dette driftstilskuddet vil vare. Vi er nødt å vite om der kommer penger til drift og om Måløyraidsenteret skal inn under Musea i Sogn og Fjordane, sier Hjertaas.

- Kunne ikke dere satt det som en forutsetning i vedtaket om investeringsstøtte på 0,8 millioner fra fylkeskommunen at det også kom et årlig driftstilskudd på 600.000 kroner fra staten?

- Jo, men det er vanlig at man har disse pengene først.

Et investeringsbidrag på 800.000 kroner ville, ifølge initiativtakerne, sørget for at Måløyraidsenteret kunne åpne i jubileumsåret 2016.

Nå knytter det seg usikkerhet til hvorvidt dette er mulig. Flere hevder at det nå også er en fare for at staten vil trekke tilbake deler eller hele investeringstilskuddet som allerede er gitt til stiftelsen.

- Frykter du at bidragene fra staten nå blir trukket tilbake?

- Det vet jeg ikke, men jeg håper at de som jobber med Måløyraidsenteret får dette til uten investeringstilskuddet fra fylkeskommunen. Det er muligheter gjennom for eksempel privat finansiering og spørsmålet er om de er fullstendig avhengige av fylkeskommunen eller om de kan se løsninger andre steder, sier Ap-politikeren.

- Var det vanskelig å stemme ned det som er et viktig prosjekt for Vågsøy kommune?

- Det er alltid vanskelig å stemme ned lokale prosjekt, men samtidig prøver vi i Arbeiderpartiet, både lokalt og på fylkesnivå, å være ansvarlige politikere. Da er vi nødt å se ting i en sammenheng. Det er mye som ligger i innsparingene i fylkeskommunen som også vil gå ut over Vågsøy kommune, avslutter Helen Hjertaas (Ap), som oppfordrer Stiftelsen Måløyraidsenteret for å jobbe for at kulturavdelingen i fylkeskommunen får utredet saken i forkant av budsjettdebatten før jul.