Over en tallerken med hjemmelaget spagetti møter Mohamad Baker fra Syria familien Holvik-Eriksen fra Måløy for første gang.

– Spagetti er internasjonalt, smiler Tone Holvik-Eriksen.

Det er middagstid hjemme hos familien i Gate 7 i Måløy, og rundt bordet sitter Alfred (1), Emilie (4) og samboeren til Tone, Kim André. Ved enden av bordet sitter Mohamad Baker fra Syria. Han flyktet til Norge for litt over et halvt år siden, og de siste to månedene har han bodd i Måløy. – Jeg har ikke spist så mye norsk mat før, men dette var veldig godt, sier han til Tone.

Flyktning på middagsbesøk

For Tone er det viktig at nordmenn blir kjent med flyktningene som kommer til landet. Hun har derfor tar initiativ til å starte «Kom og spis», et frivillig tiltak som går ut på at norske familier inviterer flyktninger og innvandrere hjem på middag.

– Vi spiser jo middag uansett, så hvorfor ikke? Man har plass til middagsgjester, sier Tone.

Tone Holvik-Eriksen er dama bak «Kom og spis», et konsept som går ut på at norske familier inviterer innvandrere hjem på middagsbesøk. – Vi spiser jo middag uansett, så hvorfor ikke? sier måløyværingen.

– Målet er å fjerne isfronten mellom norske og innvandrere. Hvis jeg ser en nordmann si «Hei, takk for sist» til en innvandrer på butikken, da har jeg nådd målet mitt, legger hun til.

Tone gleder seg over at Vågsøy kommune med ordfører Kristin Maurstad (Ap) i spissen allerede har sagt ja til å støtte prosjektet økonomisk.

– Det skal ikke koste noe for dem som velger å invitere innvandrere hjem på middag, understreker hun.

Håper noen tar ballen videre

Tone har opprettet en «Kom og spis»-gruppe på Facebook, og måløyværingen forteller at hvem som helst kan kontakte henne dersom de er interesserte i å arrangere en middag for flyktninger og innvandrere.

– Det er bare å kontakte meg, så kan jeg finne en match. Videre forklarer hun at middagen skal være helt enkel og ukomplisert. Poenget er at man skal bli kjent med flyktninger og andre typer innvandrere.

Praten går lett når Mohamad Baker (34) fra Syria besøker familien Holvik-Eriksen for første gang. Kim André (t.v.) forteller at han synes det er hyggelig med middagsbesøk.

– Man kan be dem hjem på middag, men det går jo an å gjøre andre ting og, som å gå en tur, invitere med på fotballkamp eller kafé, foreslår Tone.

– Man må bare litt ut av komfortsonen sin. Nordmenn er sjenerte, legger hun til.

Er helt alene i Norge

Mohamad Baker gikk til fots gjennom flere land før han kom til Norge for åtte måneder siden.

– Ikke familie, ikke venner. Alene i Norge, svarer Mohamad Baker når han blir spurt om han kjenner noen andre som har flyktet til Norge fra Syria.

– Mange flyktninger er ensomme, sier Tone Holvik-Eriksen, som har tatt initiativ til «Kom og spis»-tiltaket i Vågsøy.

Etter å ha invitert Mohamad på middagsbesøk anbefaler hun andre norske familier å gjøre det samme.

– Når du blir kjent med mennesker fra andre kulturer, så blir livet ditt mer fargerikt. Man får nye opplevelser og lærer mye, sier hun.Hun mener det er viktig å huske på at disse menneskene har flyktet fra krig, og at alt de ønsker er å leve i fred.

– Vi er nå inne i en nasjonal integreringsdugnad hvor alle burde bidra til å hjelpe de som trenger det mest. Folk burde spørre seg selv hvilken type mennesker de ønsker å være, og hvilke verdier vi ønsker å omgi oss med i samfunnet. Raushet og inkludering, eller lukkede dører? sier Tone.