Nærmere 60.000 tonn kolmule er landet ved de to sildoljefabrikkene i Måløy den siste halvannen måneden.

Mens Pelagia Måløy Sildoljefabrikk har tatt imot i underkant av 31.000 tonn kolmule siden midten av februar, har Nergård Pelagic i sin første halvannen måned i drift landet drøyt 25.000 tonn kolmule.

– I overkant av 25.000 tonn er nok ganske presist, ja, og fabrikken fungerer kjempebra. Det er ganske fantastisk at man kan bygge et så komplisert anlegg på så kort tid og så fungerer alt. Vi må igjen gi honnør til leverandørene våre, sier administrerende direktør Tommy Torvanger i Nergård.

Kan produsere hele døgnet

22. februar tok Nergård Pelagic imot sin første last på den nye fiskemel- og oljefabrikken på Trollebø. Dagen etter ble anlegget formelt åpnet og nærmere 20 personer har nå jobbet i halvannen måned på fabrikken.

– Vi har gjennomført opplæring og er nå inne i en normal skiftordning. Det vil si at når her er fisk så har vi produksjon og folk på anlegget hele døgnet, sier Tommy Torvanger.

– Prisene er høgere enn hva vi forventet på forhånd og det er en knallhard kamp om råvarene, sier Torvanger.

– Får dere tak i nok råstoff  til fabrikken i Måløy?

– Vi vil alltid har mer, smiler bremangaren.

Tobis neste

Med unntak av noe sildekutt og lodde er det utelukkende kolmule Nergård-fabrikken har tatt imot så langt. Råstoffet går til produksjon av fiskemel- og olje som igjen brukes til produksjon av fôr til norsk oppdrettslaks.

Tøff konkurranse i Norden

Pelagia Måløy Sildoljefabrikk er tilfreds med tilgangen på råstoff til sin produksjon, men merker konkurransen fra spesielt Danmark og Island.

– Råvaretilgangen vår er bra, men det er hard konkurranse fra både Island og Danmark, sier COO feed i Pelagia, Arnt Ove Hoddevik .

– Hva med konkurransen fra Nergård Pelagic på Trollebø?

– Den har vi også merket. Det blir ikke mer fisk med flere fabrikker, men det er spesielt konkurransen fra Danmark og Island vi har merket, sier Hoddevik.

– Vi har tatt imot i underkant av 31.000 tonn kolmule så langt og nå er to nye båter på vei inn, sier fabrikksjef på Trollebø, Rune Gangsøy, onsdag formiddag.

Raudeberg-båten Torbas er blant dem som har levert kolmule til den lokale fabrikken i løpet av den siste drøye måneden.

Arnt Ove Hoddevik forklarer at salget av deres produkter for tiden «ikke er det helt store», men at dette normalt tar seg opp i tredje kvartal. Når kolmulefisket nå nærmer seg slutten forventer Pelagia Måløy Sildoljefabrikk mindre aktivitet fram til fabrikken får avskjæret fra nordsjøsilda i mai-juni.

** Den norske kolmulekvote for 2016 er på 300.950 tonn. Inntil 224.506 tonn kan fiskes i EU-sonen. I 2015 var den norske kvoten på 498.173 tonn.