– Jeg snur meg vekk hver gang jeg går forbi. Det er vondt å se på, forteller Hamre.

Snart ett og et halvt år har gått siden Selje Hotel sto i full fyr. Tiden etter brannen har vært vanskelig for Hamre, som nå er klar for å dele hvordan den dramatiske hendelsen har påvirket ham.

Den tidligere resepsjonssjefen har mer enn 36 år bak seg som hotellansatt. Han begynte i 1980, og Selje Hotel ble med tiden som et andre hjem for ham og familien. Nesten fire tiår etter at Hamre kom til hotellet, endte arbeidsplassen opp i ruiner under brannen høsten 2016. Tiden etter brannen har vært tung for Hamre.

Ikke bare en arbeidsplass: Arvid Hamre jobbet på Selje Hotel i 36 år. Her fra en seremoni på hotellet i 2010 med tidligere Selje-ordfører Gunn Helgesen. Arkivfoto

– Jeg har opplevd både sinne og sorg, og jeg har vært langt, langt nede. Nå går det kjempefint, og jeg er på god vei til å legge dette bak meg.

Angrer på at han så brannen

Hamre ble vekket av en telefon fra politiet grytidlig samme morgen som hotellet brant.

– De spurte om jeg hadde nummeret til eierne, og brukte lang tid før de fortalte om brannen. Til slutt spurte jeg om de kunne si hva som hadde skjedd, og da fikk jeg beskjeden om at Selje Hotel sto i full fyr.

Han kom seg raskt av gårde for å se hva som hadde skjedd med hotellet, som var mer enn bare en arbeidsplass for ham.

– Jeg angrer bittert på at jeg så hotellet i full brann. Det var et grusomt syn å se at alt ble slukt av flammene, sier Hamre.

Bitter på rettsvesenet

Seljeværingen mener straffen hotellsjefen fikk for å sette fyr på hotellet er altfor mild.

– Jeg er litt bitter på rettsvesenet for at dommen bare ble på fem år, når man ser hva det har gjort med samfunnet vårt. Hotellbrannen har fått mange negative ringvirkninger.

Samtidig prøver den tidligere resepsjonssjefen å se fremover.

– Jeg er klar for å få denne saken ut av verden, og kommer til å følge med på hvordan det går under ankesaken.

Hamre håper også på ny hotellvirksomhet i Selje.

– Det har kommet noen nye overnattingsplasser i sentrum, men jeg mener det bør bygges noe litt større. Det er ikke noen god løsning slik som det er nå. Det bør bygges noe som klarer å romme en bussgruppe, mener han.

Gode minner

Til tross for at Selje Hotel sin historie endte på en brå og tragisk måte, har Arvid Hamre mange gode minner å se tilbake på, særlig da de tidligere eierne Gerd Kjellaug Berge og Harald Berge drev hotellet.

– Det var en fantastisk tid, og en tid som jeg aldri kommer til å glemme. Vi hadde et fantastisk samhold, forteller Hamre.

Til den dag i dag har han et godt forhold til ekteparet Berge, som drev hotellet sammen i flere tiår.

Overgangen til de nye eierne, som tok over i 2014, var stor.

– Det ble noe helt annet. Det var ikke bare kulturforskjell, men også mye annet som var annerledes. Det virket egentlig ikke som de var så interesserte i å lære om Selje og områdene rundt. Vi ville ha dem med på turer i nærmiljøet, men det var de ikke interesserte i. Jeg hadde mange diskusjoner med dem, men det var tross alt sjefene mine. Jeg kunne ikke være hard mot ledelsen, sier Hamre.