Vågsøybåten Carisma Star, som er en av de største og mest moderne i den norske lineflåten, er solgt til nye eiere på Island.

Daglig leder i fiskeriselskapet Carisma Fish på Raudeberg, Arild Aarvik, bekrefter salget av autolinebåten som de har hatt siden høsten 2008.

– Det er et ledd i den videre struktureringa vi har fått anledning til i vår gruppe. Og det har skjedd veldig fort. Linebåtverdenen er liten, og folk vet om de båtene som er. Nå var det islandsk rederi som ville se båten. Etter ei tid la de inn et bud, som vi eter hvert aksepterte, sier Aarvik.

Carisma Star ligger nå på Båtbygg på Raudeberg, og den nye eieren, det islandske selskapet Samherji, skal ifølge Aarvik overta den allerede i slutten av denne uka.

Selger ikke kvotene

– Har dere planer om å skaffe en ny båt til erstatning for Carisma Star, eller reduserer dere flåten?

– Vi selger ikke kvotene, men har ikke konkrete planer ennå, for dette har gått så fort. Enten erstatter vi Carisma Star med et nytt fartøy, eller så fisker Carisma Viking på kvotene til begge båtene. For i år og neste år vil vi i alle fall ha begges kvoter på én båt, men seinere kan det bli aktuelt med et nytt skip, sier Aarvik.

Omplassering

En båt mindre betyr tap av arbeidsplasser. Men Aarvik sier de jobber med å omplassere så mange som mulig av mannskapet på Carisma Star.

– Hvor mange er det snakk om?

– Båten sysselsetter 33–34. Vi jobber med å omplassere så mange som mulig av dem, men vet ennå ikke hvor mange det blir.

– Er det norsk mannskap?

– Både norsk og utenlandsk, men kravet er over 50 prosent norsk mannskap, så de fleste er norske, sier rederen.

Han sier at det nå blir rom og økonomi for å ha doble skift eller én til én-ordning på Carisma Viking.

Bedre lønnsomhet

Aarvik sier at salget er en tilpasning til det som nå er tilrettelagt for av politikerne, med flere kvoter på fartøyene.

– Det gir bedre lønnsomhet, noe som er nødvendig, for dette er store og dyre båter å drive. I år og neste år vil vi uansett fiske alt med én båt, uten å ta noen avgjørelse når det gjelder kjøp av ny båt, sier han.

Hva salgssummen for Carisma Star er, vil ikke Aarvik kommentere, men etter det Fjordenes Tidende har grunn til å tro, ligger den på mellom 70 og 80 millioner kroner.

Bestill abonnement på Fjordenes Tidende