– Skal vi lykkes med verdiskaping er vi nødt å ta vare på enkeltmenneskets ønske om å skape noe, sier Stein Robert Osdal (KrF).

I fjor ble det registrert drøyt 60.000 nyetableringer i Norge. Tallet er det høyeste siden årtusenskiftet. Heller ikke i Osdals hjemkommune Selje har de, siden vi gikk inn i et nytt årtusen, hatt flere enn de 30 nyetableringene de hadde i 2016. Nå går KrF sin tredjekandidat i Sogn og Fjordane til valg med et løfte om å sikre bedre støtteordninger til gründerne, samt mer midler til forskning og utvikling.

– Etter to år som ordfører i Selje har jeg sett hvor viktig det er med støtteordninger og tilskuddsordninger fra staten når noen har en god idé, sier Osdal, og trekker fram et eksempel fra hjemkommunen:

– Ervik Havfiske-gruppen er blant dem som har vært systematiske i dette arbeidet. De var vært innovative og lager blant annet kattemat og hermetikk som biprodukter av fisk.

Osdal trekker fram SkatteFUNN-ordningen hvor norske bedrifter kan få skattefradrag ved å satse på forskning og utvikling, og lover at om KrF får makt etter stortingsvalget så vil de styrke apparatet til norske gründere.

– SIVA, Innovasjon Norge, Forsk-ningrådet og Enova er viktige institusjoner som må få handlingsrom til å støtte nåværende og fremtidige vekstnæringer i Norge, mener Osdal.

Kristelig Folkeparti ønsker også å redusere barrierene som fremtidige bedriftseiere kan oppleve privat.

– Vi ser behovet for å sørge for at gründerne har rettigheter slik at spranget de tar ikke blir så stort. Det handler om å lage et sikkerhetsnett med sosiale ordninger, øke kontantstøtten og antallet barnehageplasser.

Vil øke subsidiene

Han mener at den sittende regjeringen, med støttepartiene KrF og Venstre i ryggen, har lyktes med sin næringspolitikk de siste fire årene.

– Ja, langt på vei så har vi det, for vi ser at mange ulike næringer går veldig bra. Noe er selvsagt markedsstyrt, som blant annet fiskeprisene, men bare det at så mange selskaper i Sogn og Fjordane leverer gode resultater er et tegn på at vi har lykkes.

Fiskerikommunen Selje vil i større grad bli en landbrukskommune når de og Eid etablerer Stad kommune fra 2020. Stein Robert Osdal har et sterkt ønske om å løfte fram de små og mellomstore brukene i kommunen.

– Vestlandslandbruket består av mindre enheter. De må få rammevilkår som gjør at de kan utvikle seg. Regjeringens politikk mot disse har vært utfordrende.

– Du mener subsidiene er for lave?

– Ja. Landbruket er såpass viktig for Vestlandet og Norge både når det gjelder matsikkerhet, landbruksforvaltning og sysselsetting at vi er nødt å bruke penger på det. Vi er uenige i nivået som regjeringen har lagt når det gjelder tilskudd.

Etter fire år som støtteparti til dagens blåblå regjering har KrF slått fast at det ikke vil være aktuelt å inngå noe regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet etter høstens valg.

– Vi har vel erkjent at vi står for langt fra hverandre på blant annet flere verdispørsmål og i fordelingspolitikken. Det har også vært utfordrende å oppleve angrepene fra Frp mot KrF, sier Osdal, og viser til Per Sandberg (Frp) sine anklager fra 2015 om at KrF bidrar til rekrutteringen av fremmedkrigere. Han reagerte også da Sylvi Listhaug (Frp) uttalte at KrF-leder Knut Arild Hareide «sleiker imamer oppover ryggen i stedet for å konfrontere folk med ekstreme holdninger».

– Min drømmeregjering etter valget består av Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet. En regjering med en tydelig sentrumsprofil, smiler Stein Robert Osdal.

Denne saken sto på trykk i Fjordenes Tidende 29. august.

Sjekk listen over alle kandidatene fra Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.