– Regelverket er klart. De som søker innen 1. februar 2018 får ikke starte opp før i 2019. Men det er klart at for oss er det ønskelig å kunne starte allerede til høsten, sier styreleder Solveig Midtbø i Bryggja Skule AS.

Selskapet, som ble etablert av pensjonistlaget, sanitetsforeningen og utviklingslaget på Bryggja sist måned, tar sikte på å etablere en kristen privatskole i bygda når den kommunale skolen legges ned til høsten.

FAU ved Bryggja skule har spurt foreldre til barn på skolen og de eldste barna i Fjordly barnehage om de vil benytte seg av et eventuelt privat skoletilbud.

– På Fjordly sa 100 prosent ja, mens 98 prosent sa ja på Bryggja skule, opplyser FAU-leder Steinar Kvalheim, som forklarer at de også har fått tilbakemelding fra foreldre til barn utenfor bygda som ønsker å benytte en privatskole på Bryggja.

Bryggja-elevene vil fra høsten få anledning til å velge mellom kommunale skoletilbud på Stårheim og Skavøypoll skular. Kvalheim håper elevene får et nærmere alternativ til høsten.

– Med den situasjonen som Bryggja befinner seg i har vi håp om å få godkjennelse til å starte opp til høsten, sier Kvalheim.

Rektor anbefaler privatskole

Han forklarer at de har hatt besøk av representanter fra Åmås friskule som i 2004 åpnet en privatskole i Ørsta kommune, til tross for at søknaden om oppstart ble sendt samme år.

– Vi sendte søknaden i februar og starta i august. Det var en intens periode med å få alle papirene og godkjenningene på plass, men det gikk, forklarer rektor Anne-Karin Espe ved Åmås friskule til Fjordenes Tidende. Hun var lærer og tillitsvalgt da den kommunale skolen ble nedlagt og erstattet av en privatskole.

– Det var absolutt en riktig avgjørelse å opprette en privatskole. Situasjonen hos oss var slik at to skoler ble nedlagt og elevene skulle inn i en skole tre kilometer unna som var i dårlig forfatning og hvor det ville ha blitt trangt.

Rektoren forklarer at de jevnt har ligget på rundt 40 elever siden friskolen ble opprettet.

– Det er viktig for bygda å ha en skole og vi ser spesielt hvor takknemlige de eldre i bygda er når vi lager pensjonistkafé og de får komme tilbake til skolen, sier Anne-Karin Espe.

Den siste lo kale privatskolen som ble opprett er Kjølsdalen Montessoriskole. Da Eid-politikerne i oktober 2012 vedtok å legge ned Kjølsdalen skule, hadde bygdefolket allerede søkt om å etablere en privatskole.

– Vi sendte inn søknaden før det politiske vedtaket ble gjort fordi vi visste at behandlingstiden var på ett år, forklarer styreleder Ove Kjøllesdal, som dermed kunne ønske elevene velkommen til montessoriskolen høsten 2013.

Sier nei til «hurtigbehandling»

Kommunalsjef Ellen Jåvold bekrefter at ingen av elevene på Bryggja så langt har valgt om de vil gå på Skavøypoll skule eller Stårheim skule fra høsten av. Foreldrene har fått frist til utgangen av februar med å svare, og skal man tro Peter Tryggestad i Utdanningsdirektoratet vil Stårheim eller Skavøypoll være alternativene for Bryggja-elevene fra høsten av.

Peter Tryggestad i Utdanningsdirektoratet.

Han svarer nemlig følgende på vårt spørsmål om Bryggja Skule AS under noen omstendighet vil kunne åpne en privatskole høsten 2018:

– Nei, de vil tidligst kunne starte høsten 2019. Det har vært enkelte skoler som har søkt om å bli «hurtigbehandlet» fordi de ønsker en tidligere start, men dette har vi avslått. Det er mulig å klage på et slikt avslag til Kunnskapsdepartementet.

Om privatskoler, som Åmås friskole, som har åpnet samme år som søknaden ble sendt, sier Tryggestad:

– Det har kun vært i forbindelse med større lovendringer at det har blitt gitt andre frister.