Kristin Maurstad (Ap) ligger an til å bli Vågsøys nye ordfører etter at Senterpartiet og Tverrpolitisk liste har gjort det klart at de støtter et ordførerskifte. Det samme gjør trolig Fremskrittspartiet.

- Med den mandatfordelingen det ligger an til nå er det ganske sansynlig at det blir et skifte av ordfører. Vi har hele tiden vært klar på at det er det vi vil, sier Nils Myklebust (Sp).

Arbeiderpartiets sterke resultat (21,1 prosent) gjør at varaordfører Kristin Maurstad nå ligger an til å bli kommunens neste ordfører.

- Vi har ikke gjort noen avtaler på forhånd og har heller ikke bestemt oss for hvem vi vil snakke med, sa Maurstad til fjt.no like etter at valgresultatet ble klart.

Da tallene kom inn til rådhuset gikk derimot Arbeiderpartiet raskt i møte med representanter fra Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Tverrpolitisk liste, som alle støtter et ordførerskifte.

- Jeg regner et ordførerskifte som naturlig, sier Einar Midtbø (tverrpolitisk), mens Hogne Bleie (Frp) ikke vil slå fast at de støtter Maurstad som ordfører.

- Vi sonderer terrenget. For oss er det først og fremst viktig å få en plass i formannskapet. Det er der ting skjer, sier Bleie.

Denne kvartetten ligger an til å få flertall (14 av 27 representanter) i den neste kommunestyreperioden:

Arbeiderpartiet: 6 representanter

Senterpartiet: 4 representanter

Fremskrittspartiet: 2 representanter

Tverrpolitisk liste: 2 representanter

Høyre opplever en marginal tilbakegang (-2,6 prosent), men beholder sine 8 representanter i kommunestyret.

De får trolig støtte fra Venstre (3 representanter) og Kristelig Folkeparti (1 representant), men det holder uansett ikke til et flertall. Rødt er tilbake i Vågsøy-politikken med 1 representant i kommunestyret.

Ordfører Morten Hagen (H) gir på ingen måte opp kampen om ordførerkjedet.

- Det er helt åpent. Det kommer an på hvordan partiene finner sammen. Det blir spennende å se hvilke saker som blir avgjørende, sier Hagen i en kort kommentar.

Kristin Maurstad forlot rådhuset som en av de siste lokalpolitikerne etter heftig møtevirksomhet de siste timene. Hun vil fremdeles ikke slå fast at hun har støtten hun trenger til å bli kommunens neste ordfører.

- Nå skal vi hjem å sove litt, så får vi tenke litt og så blir det et møte i morgen, sier Kristin Maurstad.

95 prosent av stemmene i Vågsøy kommune er talt opp og det er ikke ventet at de siste stemmene vil endre mandatfordelingen i kommunestyret.