Hele 16.300 busspassasjerer ble nylig kontrollert i Statens vegvesens landsdekkende beltekontroller. 3.600 brukte ikke belte.

Neste gang kan det koste dem 1.500 kroner i gebyr.

Det utgjør en andel på 22 prosent busspassasjerer uten belte. I kontrollene i 2015, var andelen uten belte 25 prosent.

– Det er fortsatt mange som glemmer beltet, selv om de har det tilgjengelig. Vi vil at det skal bli like naturlig å feste beltet i buss som i bil. Gebyret er ikke viktig for oss, men et virkemiddel for å forsterke alvoret. Beltet redder liv, også i buss, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen i en pressemelding.

– Om alle som har belte tilgjengelig faktisk bruker det, er vi kommet et veldig godt stykke på veg. Dette handler om alltid å søke det mest trafikksikre valget, både for deg selv og de du reiser sammen med, sier Lutnæs.

Det er heldigvis få ulykker med buss, men de alvorligste hendelsene de senere år har vært knyttet til busser med belter og uten ståplasser. Om beltet hadde blitt brukt, kunne det redusert skadeomfanget og reddet liv, ifølge pressemeldingen.

– At vi har «bybusser» uten belter kan ikke stå i vegen for å fortelle det vi vet – nemlig at beltet redder liv, også i buss. Så bruk beltet når du kan! Altfor mange lar være, sier Lutnæs.