– Det skal folk her få lov til å bestemme selv. Det skal ikke komme noen telemarkinger med kontor i Oslo å fortelle hvordan skolestrukturen i kommunen skal være, sier kunnskapsministeren, som tirsdag besøkte Skavøypoll skule og Vågsøy ungdomsskule.

I november skal vågsøypolitikerne vedta en ny skolestruktur, der en ny felles barneskole er ett av tre alternativer.

Må bestemme selv

Kunnskapsministeren sier det forskningsmessig ikke er noen systematiske forskjeller på hva som er mest fordelaktig av store og små skoler.

– Dette kan trekke begge veier. Det er ikke noe som tyder på at det blir dårligere med en større skole. Det er argumenter for og mot. På en større skole får man større fagmiljøer, flere lærere og flere muligheter til å satse på større ting. Samtidig får man færre skoler i nærheten av der folk bor, sier Høyre-politikeren.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier det er argumenter både for og mot en felles barneskole. Her fra besøket på nye Vågsøy ungdomsskule tirsdag.

Han forteller at partiet er opptatt av at lokaldemokratiet skal få bestemme i slike saker.

– Vi har ikke i vårt partiprogram at vi er for eller mot skolesammenslåing, sier han og legger til:

Under Vågsøy-besøket var lokalpolitikerne Elisabeth Elliott og Ørjan Kvalheim (begge H) med kunnskapsministeren på Skavøypoll skule og den nye ungdomsskolen. De forteller at Vågsøy Høyre foreløpig ikke har tatt stilling til utredningen om en ny felles barneskole.

Skolebesøk

Statsråden startet Vågsøy-besøket i pauserommet på Skavøypoll skule, der han fikk møte både elever og lærere og ble orientert om blant annet tegnspråk i skolen, satsingsområde PALS og entreprenørskap. Kunnskapsministeren var også innom flere klasserom.