Studietilbudet skal lære elever å produsere deler i det som beskrives som fremtidens byggematerialer; plast og kompositt.

Disse materialene blir stadig tatt i bruk på nye områder der metall tidligere var enerådende. Det betyr at metall nå blir skiftet ut med plast i bygging av motordeler til båter, biler og fly. Plast- og komposittmaterialer letter på totalvekten, noe som igjen er bensinsparende og bra for miljøet.

Til våren får videregåendeelever fra hele fylket muligheten til å søke seg inn på dette sjeldne studietilbudet (VG2).

– Det er en fremtidsrettet utdannelse, sier lærer og avdelingsleder Helge Hjertenes ved Måløy vidaregåande skule.

Før han begynte som lærer, jobbet Hjertenes ved et skipsverft i mange år. Han kjenner bransjen godt, og ser klare fordeler ved det nye tilbudet.

– Det skjer en stor utvikling innenfor dette området. Det er også knyttet opp mot energiøkonomisering, og ikke minst det grønne skiftet, sier han.

Viktigst av alt er at mange lokale bedrifter i fylket trenger arbeidskraft med denne typen kompetanse.

Stadpipe, Saga Boats, Easy Form, Måløy Verft og Strukturplast på Sandane er noen av Nordfjord-bedriftene som etterspør denne kompetansen.

Det nye studietilbudet stammer fra et initiativ fra Vågsøy-investor Gunnar Carlson og Frode Lindvik ved Strukturplast. Våren 2017 tok Carlson og Lindvik initiativ til et samarbeid med Måløy vidaregåande skule for å få linja i stand.

MVS har allerede jobbet med disse materialene i flere år, men faget har ikke blitt formalisert i form av et utdanningstilbud før nå.

– Det startet som et fritidsprosjekt for elevene, der de bygget båtmodeller til en konkurranse ved NTNU i Trondheim. Nå er erfaringene fra prosjektet lagt inn i undervisningen ved flere klasser på skolen, forteller Hjertenes.

– Vi er veldig fornøyde med at dette fagområdet nå blir lagt til Måløy, og håper å kunne utvikle linja til et spennende utdanningstilbud i samarbeid med det lokale næringslivet.

Til sammen er det seks ledige plasser på det nye studietilbudet fra og med høsten 2018. Hjertenes håper det nye tilbudet gir flere søkere til Måløy.

– Vi jubler over at vi får dette tilbudet i Måløy. Nå gjenstår det å se om vi får elever som søker på linja, avslutter han.