Samarbeidspartiene var de eneste som kom til formannskapet med et budsjettforslag.

- Høyre kritiserer vårt forslag og det er deres oppgave og fullt lovlig. Men jeg vil kritisere dere fordi dere ikke er i stand til å legge fram et forslag i formannskapet slik at vi kan se hva "ytterpunktene" er, sa varaordfører Nils Myklebust (Sp) i formannskapet.

Høyre og Venstre sine budsjettforslag var nemlig ikke klare da formannskapet behandlet budsjettet onsdag. Partienes representanter stemte derfor for rådmannens forslag, men understreket samtidig at de vil presentere egne forslag i kommunestyret 15. desember.

Der vil Høyre blant annet sikte på å unngå å øke eiendomsskatten slik rådmannen legger opp til. I tillegg ønsker de et budsjett med det de omtaler som "flere satsinger".

- Dessverre virker det som at de budsjettene som er lagt fram nå (rådmannens og samarbeidspartienes) legger opp til en styrt nedbygging i kommunen. Selv om samarbeidspartiene forutsetter en befolkningsvekst, så er det ikke noe i budsjettet som støtter opp om det, sier Morten Hagen (H) etter møtet.

Han forklarer at de vil sette av penger til et svømmeanlegg.

- Vi vil ha inn igjen midler til det i 2019 og 2020. Skal det være et samarbeidsprosjekt med hotellplanene i Måløy sentrum, så kan ikke vi la være å sette av midler til det, mener Hagen.

Også i år ønsker Høyre å sette av penger til å ruste opp Måløy sentrum.

- Rundt omkring i kommuner ser vi at man pusser opp sentrum for å gjøre det mer attraktivt for både innbyggere og tilreisende. I Måløy har vi en sentrumsplan som snart ferdigstilles og vi vil legge inn midler til å ruste opp sentrum. Det kommer alle til gode, sier Morten Hagen.

Han forklarer at de både ser for seg å øke bevilgningene til VAR-området slik at man kan bytte ut rør i sentrum som "stadig lekker og skaper problem for gårdeiere", samt sette av midler til opprustning av fortau og andre tiltak i sentrum som kan gjennomføres i samarbeid med gårdeierne.

Den økte pengebruken og bortfall av økte inntekter fra skatteinntekter, gjør imidlertid at også Høyre har en utfordring med å finansiere tiltakene. Foreløpig kan de ikke gi noe klart svar på hvordan dette skal løses selv om å legge ned skoler tidligere enn rådmannen har foreslått vil være en del av løsningen:

- Vi ser på ulike løsninger, men alt er ennå ikke på plass. Men mens rådmannen legger opp til en endring i skolestrukturen i 2018 og 2019, så vil vi fremskynde det, sier Høyre-representanten.

Venstre kommer til å støtte Høyres forslag om å legge ned Holvik og Bryggja skule og partiet er det eneste som nå slår fast at de er villige til å øke eiendomsskatten.:

- Vi kommer til å legge inn en forsiktig økning av eiendomsskatten i vårt forslag. Jeg tror ikke Vågsøy kommune kan styres uten at vi får økte inntekter gjennom eiendomsskatten, sa Edvard Iversen (V) i onsdagens møte.